Czas na letni obiad

Wykorzystaj moment, kiedy w Polsce jest sezon na owoce. Truskawki, poziomki, jagody czy maliny są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale też wspaniale smakują.

Truskawki najlepiej zamrozić
Truskawki najlepiej zamrozić 123RF/PICSEL

Dla przedszkolaka

Kilkulatek na pewno chętnie zje wakacyjne proste dania z dodatkiem słodkich, świeżych truskawek, np. makaron lub ryż.

Całość wystarczy polać śmietaną i smaczny posiłek gotowy. Taki owocowym musem można przyozdobić naleśniki na słodko.

Idealne do zamrożenia 

Truskawki to owoce idealne na przetwory. Nadają się na dżemy, konfitury i kompoty.

Dla dzieci warto mrozić owoce w małych słoiczkach, w postaci zmiksowanego musu. Gdy odtaje, taki domowy deserek będzie miał smak, kolor i aromat, jakby był przygotowany ze świeżych owoców.

Warto też zamrażać całe truskawki - zachowują większość cennych właściwości oraz smak. Można po odmrożeniu zrobić z nich pyszny koktajl.

Zamrożone owoce można wrzucać do gorącej galaretki. Należy pamiętać, by przygotować ją z połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Tężejącą masę można wyłożyć na ciasto, np. sernik na zimno.

Przed zamrożeniem, truskawki należy starannie umyć, usunąć szypułki i delikatnie osuszyć. Następnie trzeba je zamrozić w zamrażarce ustawionej na najniższą możliwą temperaturę.

Dopiero tak przygotowane owoce przekłada się w małych porcjach do torebek foliowych lub pojemników i szczelnie zamyka. 

Szybki przepis na domowy dżem truskawkowyInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas