Cytryna dobra na wszystko?
Trudno się zajadać cytrynami, ale stanowią one niezastąpiony dodatek do potraw. Potrafią też o wiele więcej. Oto dowody.
Wyjątkowy sok
Sok cytrynowy wykorzystujemy przy przygotowywaniu rozmaitych potraw - możemy pozyskać go więcej, gdy włożymy cytrynę na kilkanaście minut do bardzo ciepłej/gorącej wody (ale nie do wrzątku!). Innym sposobem, by dosłownie wycisnąć z niej jak najwięcej, jest poprzedzenie wyciskania ugniataniem jej lub kilkakrotnym turlaniem po blacie (z jednoczesnym lekkim dociskaniem jej do powierzchni stołu).
Nawiasem - najbardziej soczyste będą cytryny zerwane w Europie (nie przebyły tak długiej drogi jak te, które przywędrowały z innych zakątków świata).
Sok sprawi, że niektóre skropione nim produkty nie ściemnieją i dłużej zachowają atrakcyjny wygląd. Odnosi się to przede wszystkim do oczyszczonych grzybów (zwłaszcza pieczarki ciemnieją szybko), startego na sałatkę selera, jabłka, obranych i pokrojonych bananów oraz gruszek.
Pasuje do ryb i mięs
Połączenie smażonej ryby z cytryną nie ma sobie równych! Ryba otrzymuje wówczas dodatkowe walory smakowe, traci charakterystyczny, nie do końca przyjemny morski/rzeczny"posmak". Jeśli skropimy ją przed smażeniem zyskamy dodatkowy bonus - rybne porcje nie będą się rozpadać podczas obróbki cieplnej, nawet gdy będziemy je obracać na patelni.
Warto natrzeć cytrynowym sokiem także mięso - dzięki temu szybciej stanie się miękkie (i będzie nieco bardziej aromatyczne), niezależnie od tego, czy będziemy je smażyć, piec czy gotować. Mięso z kurczaka dzięki temu zabiegowi zachowa swoją charakterystyczną wilgotność i delikatny smak.
Dodaj do... jajek
Aby skorupki jajek nie popękały podczas gotowania, można do wody dodać odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu możemy uniknąć wypłynięcia białka z jajka, które już zostało lekko uszkodzone.
Do cebuli, ryżu i warzyw
Ostry smak cebuli zazwyczaj nie odpowiada dzieciom oraz osobom o wrażliwszym podniebieniu. Jednak i na to jest rada - wystarczy pokroić cebulę (np. w piórka) i skropić ją sokiem z cytryny.
Dwie łyżki soku z cytryny dodane do wody, w której gotuje się ryż, sprawią, że ziarenka nie będą się sklejać i zyskają ładny, biały kolor.
Odrobinę cytrynowego soku warto dodać również do wody, w której gotujemy warzywa. Dzięki temu np. buraki czy cebula zachowają kolory, a stare ziemniaki czy kalafiory nie będą ciemniały.
Czyści i odświeża
Deska do krojenia (zwłaszcza drewniana lub plastikowa) łatwo absorbuje różne nieatrakcyjne zapachy, jak ten cebulowy, czosnkowy czy rybny. Aby pozbyć się ich skutecznie, wystarczy przetrzeć deseczkę plastrem cytryny.
Sok z cytryny pomoże w odświeżaniu nieco już przywiędniętych sałat - w tym celu należy zanurzyć je w wodzie z dodatkiem wyciśniętego soku.
Pomaga jelitom
Świąteczne spotkania przy suto zastawionym stole często kończą się problemami trawiennymi u niektórych biesiadników. Dyskomfort spowodowany wzdęciami czy zaparciami można złagodzić wypijając szklankę ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.
***Zobacz także***