Cynamon, kardamon czy anyż? Przyprawy, które podkręcą smak kawy

Wypicie filiżanki czarnej, aromatycznej kawy postawi na nogi każdego. Jest solidnym zastrzykiem energii, bez którego część z nas nie wyobraża sobie poranka. Kawę można parzyć na kilka sposobów; niektórzy dodają do niej mleko, masło, syrop smakowy albo przyprawy. To właśnie one podkreślają smak napoju i jednocześnie dobroczynnie wpływają na zdrowie. Podnoszą odporność oraz szybko rozprawiają się z infekcjami. Z czym pić kawę? Które przyprawy wzbogacą jej smak? Jak ich obecność wpływa na nasze zdrowie? Przekonajmy się.

Kawa
Kawa ©123RF/PICSEL

Kawa z przyprawami

Kawa z przyprawami
©123RF/PICSEL

Smak kawy jest prawie wszystkim znany i trudno spotkać osobę, która jej nie pije choćby od czasu do czasu. Najczęściej dodaje się do niej cukier albo mleko. Oczywiście, znajdą się też tacy, którzy hołdują filiżance napoju bez dodatków. Aby zabić gorzki i kwaśny posmak czarnej kawy niektórzy dodają do niej szczyptę soli. Możliwości jest wiele, a niektóre z nich mogą sprawić, że ten popularny napój będzie prawdziwym rarytasem. Ciekawą alternatywą jest dodatek aromatycznych przypraw. W zależności od gustu można sprawić, że smak kawy będzie wyjątkowy.

Kardamon

Kawa z kardamonem ma działanie rozgrzewające. Odrobina przyprawy sprawi, że czarny napój doskonale pobudzi organizm. Dlaczego warto dodawać kardamon do kawy? Przede wszystkim nada jej ostrego, korzennego smaku, który skutecznie pobudza apetyt. Poza tym rewelacyjnie wpływa na żołądek. W jaki sposób? Kardamon działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oraz pobudza układ pokarmowy do większego wydzielania soków trawiennych. Kardamon polecany jest szczególnie w okresie wzmożonych przeziębień, ponieważ skutecznie łagodzi nieżyt nosa oraz gardła.

Cynamon

Kardamon
©123RF/PICSEL

Wielu z nas kojarzy cynamon z delikatnym i słodkim smakiem, który towarzyszy nam w okresie Bożego Narodzenia. Przyprawa jest skutecznym termogenikiem, czyli substancją przyspieszającą procesy przemiany materii. Działa też przeciwmiażdżycowo, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Szybko rozprawia się z grypą i przeziębieniem, gdyż wykazuje silne działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Zawarte w cynamonie olejki eteryczne, skutecznie chronią organizm przed pasożytami. Okazuje się nieoceniony podczas zatruć pokarmowych, łagodząc przykre dolegliwości.

Goździki

Szczypta goździków dodana do filiżanki kawy uczyni z niej bardzo oryginalny napój o wyjątkowym aromacie. Warto po nie sięgnąć nie tylko z powodu waloru smakowego. Goździki zawierają substancję znieczulającą – eugenol – która szybko rozprawia się z bólem głowy czy zębów. Przyprawa ta skutecznie rozgrzewa, zatem warto ją spożywać, gdy dopadają nas pierwsze objawy przeziębienia czy grypy. Goździki zabijają bakterie, które odpowiedzialne są za powstawanie nieświeżego oddechu. Poza tym spożywanie kilku goździków dziennie wspomaga trzustkę w produkowaniu insuliny oraz skutecznie zmniejsza poziom LDL, czyli tzw. złego cholesterolu.

Anyż

Kawa z anyżem
©123RF/PICSEL

Anyż jest przyprawą, która zyskała uznanie w oczach starożytnych Greków. Obecnie powinniśmy sięgać po niego od czasu do czasu. Polecany jest przede wszystkim osobom, które cierpią z powodu nieprawidłowego działania układu pokarmowego. Anyż pobudza jelita do sprawnej pracy; lepiej radzą sobie z przemianą materii. Poza tym ma właściwości rozkurczające i niweluje nieprzyjemne skutki przejedzenia oraz niestrawności. Pamiętajmy, aby anyż dodawać tylko do porannej kawy, ponieważ ma działanie wykrztuśne. Choć okazuje się nieoceniony przy uporczywym i mokrym kaszlu, wieczorem może utrudniać zasypianie.

Imbir

Imbir kojarzy się z dodatkiem do gorącej herbaty z cytryną. Sproszkowany korzeń może równie dobrze komponować się z kawą. Prócz właściwości rozgrzewających i łagodzących objawy przeziębienia i grypy ma szereg innych, które powszechnie wykorzystywane są w medycynie niekonwencjonalnej. Imbir niweluje mdłości, które mogą być wywołane np. chorobą lokomocyjną, narkozą albo migreną. Przyda się podczas nieprzyjemnych wzdęć. Dodatkowo pobudza żołądek do wydzielania większej ilości soku, wspomaga trawienie oraz reguluje apetyt. Poza tym poprawia krążenie, stymuluje pamięć oraz koncentrację.

Jak przygotować kawę z przyprawami?

Przygotowanie kawy z przyprawami nie jest skomplikowane. Można zaparzyć ją tak, jak robi się to zazwyczaj, a jedynie na sam koniec dodać szczyptę ulubionej przyprawy, bądź gotową mieszankę. Innym sposobem jest zagotowanie kawy z przyprawami. Do rondelka należy wlać wodę i doprowadzić ją do wrzenia. Następnie wystarczy dodać kawę mieloną oraz przyprawy, na które mamy ochotę. Całość trzeba zagotować przez kilka minut, a później przelać do filiżanki albo kubka i odczekać, aż fusy i przyprawy opadną na dno. Napar można również przelać przez sitko.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas