Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

Pokaż mu, że są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Podpowiadamy, jak nakłonić malca do jedzenia jarzynek.

Kiedy dziecko nie chce jeść warzyw, warto poszukać sposobów, które pozwolą jednak wkomponować brokuły czy marchewkę w jego menu. Według specjalistów, aby dziecko polubiło nowe warzywo, musi je spróbować nawet 10-15 razy.

Reklama

Dlatego warto dołożyć starań, aby warzywa jak najczęściej - najlepiej kilka razy dziennie - gościły na talerzu malca. Zawarte w nich witaminy i składniki mineralne są mu naprawdę potrzebne. Jak przemycić nielubiane jarzyny do jadłospisu dziecka i przekonać go do ich smaku?

Dawaj przykład

Jeśli chcesz, żeby dziecko polubiło warzywa, sama musisz je jeść - i to zarówno surowe, jak i gotowane.

Przykład rodziców i rodzeństwa to najlepszy sposób na zachęcenie malca do spróbowania warzyw. Małe dzieci są bowiem świetnymi obserwatorami i z przyjemnością naśladują starszych.

Jeśli podczas wspólnego posiłku będziesz z apetytem jadła kalafiora czy groszek,

brzdąc prędzej czy później pójdzie w twoje ślady.

Mieszaj i miksuj

Jeśli brzdąc nie toleruje warzyw w całości, spróbuj mu je podać np. w postaci pysznej zupy-kremu. Gdy po nałożeniu na talerz,

śmietaną namalujesz na niej uśmiechniętą buźkę lub kilka kleksów i w każdy włożysz kuleczkę groszku ptysiowego, dziecko na pewno ochoczo sięgnie po łyżkę.

Inny pomysł na doskonałą warzywną zupę to zmiksowane gotowane jarzyny - kalafior, marchew, kabaczek i pomidor - z odrobiną czosnku i bazylii oraz makaronem w kształcie wstążek lub kolorowych literek.

Te same warzywa bez kluseczek możesz także serwować z kawałkami mięsa czy ryby. Przecier z warzyw może być także podstawą smacznych i zdrowych sosów.

Dodaj do soku

Dziecko nie lubi smaku marchewki, za to przepada za jabłkami czy brzoskwiniami? Wykorzystaj upodobania brzdąca i zaserwuj mu sok warzywny na bazie owocowego.

Niektóre dzieci przyzwyczajają się do smaku warzyw właśnie pijąc soki mieszane. Najlepiej sprawdzą się gotowe soczki dla niemowląt.

Dla dziecka po 1. roku życia owocowo-warzywny przysmak możesz zrobić sama (z produktów z zaprzyjaźnionej działki czy sprawdzonego straganu). Na początek do soku jabłkowego dodaj niewielką ilość soku z marchwi.

Jeśli maluch zaakceptuje nowy smak, następnym razem zmień nieco proporcje, tak by każdego dnia w napoju było więcej marchwi niż poprzednio.

Zmiany wprowadzaj powoli, bo dziecko potrzebuje czasu, by zaakceptować nowy smak.

Rób pyszne farsze

Naleśniki i pierożki należą do potraw bardzo lubianych przez dzieci, dlatego łatwo przemycać w nich warzywa, za którymi brzdąc nie przepada.

Wystarczy np. do farszu z mielonego mięsa drobiowego dodać ugotowaną marchewkę, brokuły, pietruszkę i uduszoną cebulkę.

Tak przygotowane nadzienie na pewno przypadnie brzdącowi do gustu. Jeśli chcesz go zaskoczyć, zamiast zwykłych pierożków przyrządź takie z ciasta francuskiego - są delikatne, kruche i smakują wyśmienicie.

Jeśli do farszu, o którym pisaliśmy powyżej, dodasz jajko, zyskasz świetne wypełnienie do naleśników.

Potem zwiń je w rulony, posyp tartym serem, a całość zapiecz w piekarniku - gwarantujemy, że maluch się nie oprze, choć w potrawie będzie mnóstwo warzyw.

Do popicia możesz mu podać czerwony barszczyk z dodatkiem soku jabłkowego.

Dowiedz się więcej na temat: maluch | warzywa | dziecko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje