Co przygotować na obiad wielkanocny? Ewa Wachowicz ma już gotowe całe menu

W mojej rodzinie "prawdziwe" świętowanie rozpoczynamy od śniadania wielkanocnego. Na stole znajduje się święconka, ale też wędliny, pasztety, sosy oraz sałatki. Następnie serwuję obiad, który - jak na święta przystało - musi być wykwintny.

Świąteczne menu Ewy Wachowicz
Świąteczne menu Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Obiad Wielkanocny to okazja do tego, by przygotować nieco bardziej wykwintne dania niż na co dzień. W tym szczególnym czasie warto też sobie pofolgować i zjeść nieco więcej. Zarówno w przypadku dań wytrawnych, jak i oczywiście słodyczy!

Obiad w tym przypadku to oczywiście zupa, danie mięsne oraz desery do wyboru. Najczęściej jest to klasyczna zupa, czyli żurek. Zdarza się jednak, że na stole pojawia się też alternatywna propozycja: krem z batatów. Ta druga opcja sprawdzi się w przypadku tych, którzy za żurkiem nie przepadają albo po prostu chcą zaserwować coś nietypowego. Na początku przepis na żur wielkanocny.

Żur wielkanocny - przepis Ewy Wachowicz

Żurek wielkanocny - przepis Ewy Wachowicz
Żurek wielkanocny - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Składniki:

  • 500 g wędzonki, np. boczku
  • 200 ml zakwasu na żurek
  • 4 kapelusze suszonych borowików
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • DO PODANIA: natka pietruszki i jajka przepiórcze

Opis przygotowania:

  1. Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. 
  2. Dodać opaloną nad ogniem cebulę. 
  3. Dorzucić wędzonkę oraz suszone grzyby. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. 
  4. Dodać czosnek i zalać zimną wodą. Posolić, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu (w szybkowarze wystarczy 15 minut). 
  5. Wywar przecedzić, mięso wyłowić, pokroić i z powrotem wrzucić do rosołu. 
  6. Wlać zakwas na żur - ilość wedle uznania. 
  7. Doprawić otartym w dłoniach majerankiem.
  8. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  9. Podawać z jajkiem przepiórczym. 
  10. Udekorować natką pietruszki.

Krem z batatów

Krem z batatów Ewy Wachowicz
Krem z batatów Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Składniki:

  • 2 bataty
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  •  sól
  • pieprz kolorowy

Do podania:

  • świeża kolendra
  • papryczka chili
  • grzanki

Opis przygotowania:

  1. Bataty i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. 
  2. Po chwili dorzucić posiekaną cebulę. 
  3. Gdy się zeszkli, dodać pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory.
  4. Wymieszać. 
  5. Zalać wywarem jarzynowym. 
  6. Przykryć i gotować do miękkości.
  7. Następnie przyprawić startym imbirem, dodać masło orzechowe i zmiksować. 
  8. Doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. 
  9. Na talerzu udekorować świeżą kolendrą oraz papryczką chili. 
  10. Podawać z grzankami.
Jeśli chodzi o wielkanocne drugie danie, to zawsze serwuję coś mięsnego. Najczęściej to drób albo wieprzowina. Na początku przepis na kaczkę z jabłkami i pomarańczami, którą uwielbia moja bratanica.

Kaczka z jabłkami i pomarańczami - przepis Ewy Wachowicz

Kaczka Ewy Wachowicz
Kaczka Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze około 1,5 kg
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 100 ml soku z pomarańczy

Nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • majeranek
  • tymianek

Opis przygotowania:

  1. Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem - z zewnątrz oraz w środku. 
  2. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  3. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. 
  4. Z pomarańczy wykroić filety.
  5. Przełożyć do miski, oprószyć tymiankiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać. 
  6. Włożyć do kaczki. 
  7. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. 
  8. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  9. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C. 
  10. Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C (aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca). 
  11. Na stół podawać w całości - na półmisku. 
  12. Jako dodatek do kaczki można przygotować tradycyjną ćwikłę z chrzanem oraz jabłka i pomarańcze (jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda, następnie podsmażyć na patelni, dodać sok i filety z pomarańczy, wymieszać).

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowicz

Polędwiczki w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowicz
Polędwiczki w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Składniki:

  • 800 g polędwicy wieprzowej,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • natka pietruszki do dekoracji.
Zwieńczeniem obiadu są oczywiście desery! Jak Wielkanoc, to koniecznie mazurki! Poniżej przepis na...

Klasyczny z kajmakiem - przepis Ewy Wachowicz

Mazurek kajmakowy Ewy Wachowicz
Mazurek kajmakowy Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • żurawina
  • Kajmak: 1 puszka mleka skondensowanego
  • Dekoracja: blanszowane prażone migdały i lukier ozdobny

Opis przygotowania:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Dodać sól i cukier puder. Posiekać. 
  2. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. 
  3. Dodać żółtko i wodę. 
  4. Zagarnąć nożem, następnie zagnieść ciasto. 
  5. Włożyć do zamykanego pojemnika i schować do lodówki na minimum godzinę.
  6. Po tym czasie lekko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. 
  7. Przełożyć do formy (posmarowanej masłem) na tartę (średnica 24-26 cm) lub prostokątną. 
  8. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami lub suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut.
  9. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans (temp. 180 st. C). 
  10. Puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny (na małym ogniu). W ten sposób powstanie kajmak.
  11. Upieczony spód posmarować żurawiną. 
  12. Nałożyć kajmak. 
  13. Udekorować blanszowanymi, prażonymi migdałami, ozdobić lukrem.
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas