Ciasto z budyniem i śliwkami

Takie ciasto smakuje doskonale, szczególnie gdy za oknem deszcz. Zrób go razem z dziećmi!

Smakuje doskonale
Smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia, sól oraz 1 szklankę cukru, wymieszaj. Dodaj jajka, żółtka oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 min.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ¾ schłodzonego ciasta. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C. Do 1/3 szklanki mleka wsyp proszki budyniowe, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj z 4 łyżkami cukru.

Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone proszki budyniowe. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przykryj i odstaw, by budyń wystygł. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. 3. Na przestudzony spód wylej budyń. Na wierzchu rozłóż śliwki (rozcięciem do góry), oprósz cynamonem. Na śliwki zetrzyj pozostałe schłodzone ciasto. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachę z ciastem. Piecz 40-50 minut. 

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas