​Ciasto czekoladowe z chili

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-6 porcji.

​Ciasto czekoladowe z chili
​Ciasto czekoladowe z chilimateriały prasowe

Przygotowanie:

Roztop czekoladę w gorącej kąpieli. Dodaj cukier i masło. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj sos chipotle i zamieszaj.

Wyjmij miskę z gorącej kąpieli i pozwól przestygnąć. Dodaj wanilię, cynamon i jajka.

Wyłóż okrągłą formę papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w 175 stopniach przez ok. godzinę. Wstaw do lodówki.

Na syrop zagotuj wodę z cukrem i sokiem z limonki. Truskawki obierz z szypułek i pokrój na małe kawałki. Posiekaj bazylię zetrzyj skorkę z limonki. Zmieszaj truskwki, bazylię, skórkę z limonki i 100 ml syropu. Wymieszaj.

Zmieszaj cukier puder, kakao i cynamon, posyp ciasto. Polej sosem. Podawaj z bitą śmietaną.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Jak zrobić jabłka pieczone?Interia Kulinaria
INTERIA/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas