Ciasteczka kokosowe z dziurką

Na ciasteczka kokosowe z dziurką, każdy da się skusić. Dzieciom podasz je z kubkiem ciepłego mleka, sobie z filiżanką aromatycznej kawy. Taki deser zadowoli każdego łasucha.

Ciasteczka możesz wypełnić konfiturą w każdym smaku.
Ciasteczka możesz wypełnić konfiturą w każdym smaku. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 jajko
  • 12 dkg tłustego twarogu zmiksowanego
  • sól
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
  • mąka kukurydziana
  • mąka ziemniaczana
  • wiórka kokosowe
  • olej

Konfitura pomarańczowa:

  • 3  pomarańcze
  • 5 mandarynek
  • 1/2 kg cukru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Owoce obrać , pokroić i smażyć z cukrem. Gdy zgęstnieje, ostudzić i dodać sok z cytryny. Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Wyjąc ciasto, rozwałkować na grubość ½ cm. Przygotować szklankę oraz kieliszek, którego średnica będzie mniejsza od średnicy szklanki.

Z wałkowanego ciasta wycinać krążki wielkości szklanki. W połowie z nich wyciąć dodatkowo środek o wielkości kieliszka. Nakładać konfiturę na większy krążek i przykrywać go drugim z wyciętym środkiem. Wszystkie ciasteczka posypać cukrem pudrem. Piec około 15-20 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas