Chrupiące nuggetsy

Czas: około 25 minut. Porcja: 580 kcal.

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 dag orzeszków ziemnych
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Mięso z piersi kurczaka dokładnie umyj, pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na kilka godzin (minimum 2) do lodówki, by pierś skruszała. Po wyjęciu osusz mięso, posól i oprósz pieprzem.

Reklama

W osobnych miseczkach umieść roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Orzeszki ziemne drobno posiekaj. Płatki kukurydziane rozdrobnij w moździerzu lub włóż do foliowego woreczka, zawiąż, a potem rozgnieć wałkiem do ciasta. Dodaj do bułki tartej, dokładnie wymieszaj.

W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Porcje mięsa panieruj w jajku oraz bułce tartej z dodatkami. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na rumiano 5-10 minut.

Po wyjęciu chrupiące nuggetsy osącz z nadmiaru tłuszczu na bibule lub ręczniku kuchennym. Podawaj na stół z warzywami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje