Bułeczki cynamonowe

Ponad osiemdziesiąt procent światowej produkcji syropu klonowego pochodzi z Kanady, a 17 grudnia jest tam Narodowym Świętem Syropu Klonowego. To słodkie i świetliste płynne złoto smakuje doskonale zarówno w daniach słodkich, jak i słonych i można je jeść od rana do wieczora.

Bułeczki cynamonowe podbijają serca dzieci
Bułeczki cynamonowe podbijają serca dziecimateriały prasowe

Przygotowanie

Ciasto
Delikatnie podgrzewaj mleko z masłem, tak by masło się roztopiło, ale mikstura była letnia. Całość wlej do misy elektrycznego miksera wyposażonego w łopatkę do wyrabiania ciasta. Dodaj ¼ mąki, cukier, jajka, drożdże i sól. Wyrabiaj na wolnych obrotach przez 3 minuty. Dodaj resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż mąka całkowicie się wchłonie. Ciasto ma być dość klejące. W razie potrzeby dołóż jeszcze trochę mąki.

Przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj, powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią plastikową. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Wyjmij ciasto i przełóż raz jeszcze na stolnicę. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 × 25 centymetrów.

Nadzienie

Posmaruj ciasto masłem, zachowując nieposmarowany 1 centymetr od brzegu. Wymieszaj cynamon z cukrem i równomiernie posyp ciasto. Zaczynają cod dłuższego końca, zwiń ciasto w rulon. Ułóż tak, by "szew" znalazł się na dole i pokrój w poprzek na 18 równych kawałków. 

Natłuść dwie blachy do pieczenia i rozłóż na nich bułeczki. Przykryj przezroczystą folią. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do czasu, kiedy bułeczki podwoją swoją objętość - na około 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz bułeczki na środkowej półce przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Zdejmij z blachy i poczekaj, aż wystygną.

Glazura

Serek, cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy utrzyj mikserem na gładką masę. Posmaruj nią wystudzone bułeczki.

Podawaj ciepłe albo w temperaturze pokojowej.

Przepis pochodzi z książki "Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis. To pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania. 

Okładka książki "Śniadanka z czterech stron świata"
Okładka książki "Śniadanka z czterech stron świata"materiały prasowe
Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rollsInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas