Bouillabaisse

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.

Bouillabaisse
Bouillabaissemateriały prasowe

Przygotowanie:

Wymyj i oczyść małże, odrzuć uszkodzone i otwarte. Posiekaj cebulę i przesmaż na oleju. Gdy cebula zmięknie, dodaj sól i białe wino. Zagotuj i dodaj małże. Są gotowe, kiedy się otworzą. Odstaw.

Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż na oliwie. Dodaj tarty chrzan, przecier pomidorowy, wywar z homara, białe wino, cukier i bulion rybny.

Zamieszaj i gotuj 5-10 minut. W drugim rondelku gotuj śmietanę, aż zmniejszy objętość. Dodaj ziemniaki i marchewki, gotuj na małym ogniu do miękkości. Pokrój łososia w kostkę i dodaj do zupy. Wmieszaj zagęszczoną śmietanę i masło.

Potnij sandacza na wygodne do jedzenia kawałki i posól. Smaż na oleju z masłem z obu stron.

Bouillabaisse podawaj z małżami i sandaczem. Dekoruj koperkiem i ogonami raków.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas