Bomby witaminowe dla twojego malucha

Napoje czy sałatki z warzyw i owoców to najzdrowsza dawka witamin dla twojej pociechy!

Nawet zimą nie powinno ich zabraknąć w menu malucha. Brakuje świeżych? Sięgaj po mrożone! W procesie zamrażania tracą niewiele witamin, więc są wartościowe. To cenna dawka naturalnych witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i zwiększa wchłanianie żelaza z jedzenia. Są też źródłem błonnika, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Nie każdy maluch chętnie je owoce i warzywa podane w kawałkach. Ale na pewno zasmakują mu pyszne soki, koktajle czy sałatki.

Reklama

1. Koktajl wielowarzywny z sokiem pomarańczy

Składniki: 2 małe pomidory malinowe, średnia marchewka, mały burak, 4 łyżki soku ze świeżej pomarańczy.

Przygotowanie: Umyj i sparz pomidory. Obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Marchewkę i buraka obierz, umyj i pokrój w plastry. Pomarańczę sparz i wyciśnij z niej sok. Zmiksuj pomidory z marchewką i burakiem. Dodaj do koktajlu sok z pomarańczy. Wymieszaj dokładnie całość. Przelej do wysokiej szklanki.

Kiedy podać? Doskonały do śniadania - doda maluchowi energii. Pomidory to cenne źródło potasu, ale też witamin z grupy B, witaminy PP i C. Burak to dawka: potasu, kwasu foliowego, witaminy C i błonnika. Marchewka dostarczy beta-karotenu. Sok z pomarańczy - witaminy A, C, błonnika, kwasu foliowego.

2. Mus truskawkowo-bananowy z sokiem malinowym

Składniki: dojrzały banan, 15 mrożonych truskawek, 3 łyżki gęstego jogurtu, 3 łyżki soku malinowego domowej roboty.

Przygotowanie: Banana umyj pod ciepłą wodą. Zdejmij skórę i pokrój w plastry. Mrożone truskawki lekko rozmroź. Przepłucz ostudzoną przegotowaną wodą. Włóż owoce do blendera, dodaj jogurt i zmiksuj na gładką masę. Dodaj sok malinowy. Lekko wymieszaj. Podawaj ze słomką.

Kiedy podać? Ten gęsty koktajl idealnie nadaje się na podwieczorek. Truskawki to dawka witaminy C, A, z grupy B, żelaza i wapnia potrzebnego do rozwoju kości i mięśni. Banan dostarczy potasu, błonnika, witamin C i z grupy B. Maliny to źródło witaminy C, A, PP i z grupy B.

3. Pucharek tropikalnej sałatki z bakaliami

Składniki: małe winne jabłko, 1/2 brzoskwini, kiwi, 1/2 banana, 2 łyżki soku ze świeżego czerwonego grejpfruta, 3 suszone morele, łyżka rodzynek, łyżeczka pestek dyni.

Przygotowanie: Suszone morele i rodzynki na kilka minut namocz w wodzie. Następnie sparz wrzątkiem i dokładnie osusz. Posiekaj. Pestki dyni drobno posiekaj lub zmiel. Jabłko, brzoskwinię i kiwi dokładnie umyj i obierz ze skórki. Jabłko i brzoskwinię pokrój na kawałki, kiwi w ćwierćplasterki. Z umytego banana zdejmij skórkę i zmiksuj połowę. Grejpfruta sparz i wyciśnij z połówki sok. 2 łyżki soku grejpfrutowego wymieszaj ze zmiksowanym bananem. W małym pucharku układaj owoce naprzemiennie, by tworzyły kolorowe warstwy. Polej sosem bananowo-rejpfrutowym. Posyp mieszanką siekanych suszonych moreli, rodzynek i pestek dyni.

Kiedy podać? Taka sałatka idealnie sprawdzi się na dziecięcym przyjęciu. Ale możesz też podać ją maluchowi na deser. Brzoskwinia dostarczy sporo błonnika, witamin C, PP, z grupy B, beta-karotenu, żelaza, potasu. Kiwi to witamina C, E, B, K, karoten i błonnik oraz potas, cynk, wapń i żelazo. Grejpfrut jest źródłem witaminy C, E, B. Suszone morele - błonnika, witamin C, A i E. Rodzynki - witamin z grupy B oraz C, A i E. Pestki dyni - A, B i cynku.

4. Sok przecierowy z porzeczkową nutą

Składniki: średnia marchewka, średnie jabłko, 1/2 szklanki mrożonych czarnych porzeczek, nieduża cytryna.

Przygotowanie: Ok. 2 godziny przed przygotowaniem soku wyjmij z lodówki zamrożone porzeczki. Szybko opłucz w zimnej przegotowanej wodzie i lekko posyp cukrem. Gdy porzeczki się rozmrożą, umyj marchew, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cytrynę sparz i obierz ze skórki. Wyciśnij z niej sok. Umyte jabłko cienko obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Skrop kawałki jabłka sokiem z cytryny. Następnie marchew, jabłko zmiksuj w blenderze z rozmrożonymi porzeczkami i pozostałym sokiem z cytryny. Powstały przecier przetrzyj przez sito. Przelej do kubeczka i od razu podaj dziecku. Porzeczki i cytryna mogą być lekko kwaśne, więc możesz osłodzić sok odrobiną miodu.

Kiedy podać? Będzie smakowitym uzupełnieniem drugiego śniadania lub podwieczorku. Czarne porzeczki to najlepsze źródło witaminy C i P. Witaminę C zawiera także cytryna. Jabłko to źródło błonnika, witaminy C, E, beta-karotenu. Marchew - cenny beta-karoten. Anna Kowalik

Dowiedz się więcej na temat: sałatki | maluch | owoce | zdrowe jedzenie | witaminy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje