Bitki zapiekane pod gorgonzolą

Kruche, soczyste, przyrządzane z bukietem warzyw. Bitki zapiekane pod gorgonzolą to idealne na niedzielny obiad.

Wybieraj mięso z ekologicznych hodowli.
Wybieraj mięso z ekologicznych hodowli. 123RF/PICSEL

Składnik na 4 porcje:

  • 2 czerwone cebule
  • 4 gruszki
  • olej
  • 600 g wieprzowiny na kotlety bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 150 ml śmietany
  • 250 g gorgonzoli

Sposób przygotowania:

1. Cebule i gruszki obrać, pokroić w ósemki, lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z gruszkami. Kiedy zaczną się karmelizować, patelnię zdjąć z ognia. Mięso oczyścić, pokroić w grubsze plastry. Lekko je rozbić, oprószyć solą i obsmażyć z obu stron na oleju z patelni. Poprószyć pieprzem, wymieszać z cebulą i gruszkami, dołożyć gałązki rozmarynu.

2. Przełożyć do brytfanki. Zalać śmietaną, posypać pokruszoną gorgonzolą (innym serem pleśniowym, np. lazurem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 10 minut - do przyrumienienia mięsa i aż ser się rozpuści. Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas