Bazylia - królewskie ziele

Starożytne cywilizacje uważały ją za bardzo skuteczną roślinę leczniczą i zwały bazylię "zielem królewskim" - wskazuje Claudia Ritter. Nie tylko wpływa zbawiennie na nasze ciało, ale również poprawia nastrój.

Bazylia pomaga łagodzić stres i poprawia nastrój
Bazylia pomaga łagodzić stres i poprawia nastrój123RF/PICSEL

W Indiach bazylia zaliczana jest do roślin świętych. Trudno się temu dziwić patrząc na szereg jej zdrowotnych właściwości.

"Bazylia zawiera olejki eteryczne, garbniki, witaminy, substancje mineralne, flawonoidy i fitosterole. Zarówno samo ziele jak i olejek eteryczny wpływają odprężająco na organizm oraz psychikę, łagodzą nastroje depresyjne i stany lękowe, skurcze żołądka, jelit oraz dróg oddechowych, a także napięciowe bóle głowy. Ponadto bazylia rozrzedza śluz i zmniejsza bolesne stany zapalne, a także świąd. Olejek eteryczny skutecznie zwalcza nie tylko wiele bakterii, ale także pasożyty jelitowe" - opisuje w swojej książce "Naturalne antybiotyki" Claudia Ritter.

Jej wyrazisty aromat wzbogaca smak sałatek, można nią również posypywać ciepłe dania, ale pamiętajmy, że bazylia nie lubi gorąca, dlatego powinna stanowić jedynie wykończenie każdej z potraw. Można również odnieść się do uwielbianej na całym świecie kuchni włoskiej i przygotować bazyliowe pesto.

Śmiało można powiedzieć, że ten prosty dodatek do makaronu, to włoski sposób na szczęście.

"Bazylia, która stanowi podstawę pesto, znana jest z tego, że pomaga łagodzić stres i poprawia nastrój. Kolejny składnik pesto orzeszki piniowe to z kolei dobre źródło tiaminy (witamina B1), zaś parmezan dostarcza nam witaminy B2" - wskazuje dr Sarah Brewer.

Powszechnie uważa się, że bazylia działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił wykazując działanie podobne do melisy. Równie istotna dla naszego dobrego samopoczucia jest witamina B1, jej niedobory prowadzą do zaburzeń czynności centralnego układu nerwowego, co objawia się osłabieniem, zmęczeniem, zaburzeniami pamięci, koncentracji i pogorszeniem nastroju.

Zatem idąc za radą ekspertów i inspirując się włoskim smakiem warto w moździerzu, jak tradycyjnie przygotowywało się pesto, rozgnieść świeżą bazylię z dodatkiem oliwy z oliwek, soli, orzeszków piniowych i drobno startego parmezanu. (PAP Life)

Zmysłowe smaki: Chleb z oliwkami i bazyliąInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas