Banalny w przygotowaniu, domowy sos pomidorowy do słoików. Smakuje obłędnie

Przyszedł czas na pomidorowe przetwory. Oprócz przecierów i sałatek warto również zrobić coś, co genialnie sprawdzi się na jesień oraz zimę. Będzie wyśmienicie współgrać makaronami, mięsem i potrawami na bazie warzyw. Jak zrobić wyśmienity sos ze świeżych pomidorowy do słoików? Przepis jest banalny.

Sos pomidorowy można zrobić w bardzo łatwy sposób. Wystarczą tylko dojrzałe warzywa i kilka przypraw
Sos pomidorowy można zrobić w bardzo łatwy sposób. Wystarczą tylko dojrzałe warzywa i kilka przypraw123RF/PICSEL

Sezon na pomidory w pełni. Teraz są najbardziej soczyste, słodkie i smakują obłędnie. Na targach i ryneczkach wybór odmian jest spory, więc warto korzystać i przygotować smaczne, pomidorowe przetwory. Oprócz przecierów czy domowej roboty ketchupów warto zrobić też przynajmniej kilka słoików aromatycznych, pomidorowych sosów. Gdy przyjdzie jesień i zima, sięgając po taki produkt, błyskawicznie przygotujesz smaczny i odżywczy obiad.

Sos pomidorowy sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw - gołąbków, zapiekanek, pizzy, makaronów, kasz itp. Dzięki aromatycznym i wyrazistym przyprawom tak naprawdę nie trzeba już niczym wzbogacać ich smaku - wystarczy jedynie pogrzać. Co więcej, domowy sos pomidory jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu. Jeśli jesteście miłośnikami tych warzyw, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Za kilka tygodni przekonacie się, że było warto.

Domowy sos pomidorowy do słoików. Jak zrobić?

Sos pomidorowy ze słoika będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Wystarczy tylko go podgrzać
Sos pomidorowy ze słoika będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Wystarczy tylko go podgrzać 123RF/PICSEL

Aby przygotować pyszny sos pomidory, najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe, mięsiste pomidory. Nie trzeba ich parzyć, ani obierać ze skórki. Na 3 słoiki o pojemności około 250 ml potrzebne będą następujące składniki.

Sposób przygotowania

  1. Pomidory umyć, usunąć szypułki oraz zielone końcówki, przełożyć do głębokiego naczynia i dokładnie zmiksować. 
  2. Otrzymaną masę posolić i gotować na małej mocy palnika przez około 60 min - do momentu, gdy część odparuje. 
  3. Potem dodać posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz lub paprykę, oregano, bazylię i oliwę.
  4. Dusić wszystko jeszcze przez 45 - 60 min, od czasu do czasu mieszając. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku wedle uznania.
  5. Gorący sos przelewać do wyparzonych wcześniej słoików, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. 
  6. Gdy wystygną, można przełożyć je na półkę do spiżarni.
Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas