Bałwan na słodko i na słono

Przepisy z "Kuchni pełnej cudów" - uwspółcześnionej edytorsko, ale wydanej z poszanowaniem dla oryginału książki bardzo popularnej w latach 70. autorki literatury dziecięcej, Marii Terlikowskiej, ze stylowymi ilustracjami znakomitej rysowniczki Ewy Salamon.

Rys. Ewa Salamon
Rys. Ewa Salamonmateriały prasowe

Przepis na bałwana na słodko

Z rodzynków zrobić oczy i guziki. Z kawałków skórki - nos i usta. Laseczkę wanilii rozszczepić na jednym końcu - i to będzie miotła.

Przepis na bałwana na słono

Ser utrzeć z solą i cebulą, ulepić bałwana. Zrobić mu oczy z pieprzu, nos i usta z marchewki, a guziki - z jałowca.

Kuchnia pełna cudów
Kuchnia pełna cudówmateriały prasowe

"Kuchnia pełna cudów". Tekst: Maria Terlikowska. Ilustracje: Ewa Salamon. Wydawnictwo Axis Mundi. Premiera: maj 2017 r.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas