Aromatyczne kotleciki z kaszą jaglaną i pastą sezamową

Poniżej przepis na pyszne kotleciki, w których rozsmakują się zarówno dorośli jak i dzieci. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają paście sezamowej, a oryginalną konsystencję kaszy jaglanej. Można przygotować je w formie tradycyjnych kotlecików lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka szt. na tzw. jeden kęs. Kotleciki doskonale pasują do kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków, można je śmiało zajadać także w towarzystwie samej surówki, lub te mniejsze na jeden kęs dodać do sałatki!

Smakują wspaniale!
Smakują wspaniale! materiały prasowe

Przygotowanie:

Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić, posiekać bazylię i wraz z mięsem włożyć do miski. Całość dopełnić łyżką tahini, 3 łyżkami pełnoziarnistej kaszki jaglanej i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Formować z mięsa kuleczki i układać na patelni delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Kotleciki lekko obsmażyć a potem dodać odrobinę wody i dusić ok 10 minut.   

Wskazówka: kotleciki w wersji dla dorosłych mocniej przyprawić solą i pieprzem. Można je także usmażyć bez duszenia.

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas