Apetyczne przystawki na rodzinną komunię. Przekąski jak od szefa kuchni

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Przygotowanie przyjęcia komunijnego w domu to nie lada wyzwanie. Na głowie mamy pomieszczenie wszystkich gości w niewielkiej przestrzeni, zgromadzenie jednakowych talerzy i szklanek czy przygotowanie dekoracji. Ważnym punktem programu jest także serwowane jedzenie. Zanim na stół wjedzie uroczysty obiad, warto zaspokoić apetyt przybyłych smakowitymi przekąskami. Podpowiadamy przepisy, które nie tylko smakują obłędnie, ale dodatkowo są proste w przygotowaniu.

Aromatyczne roladki z cukinii świetnie smakują na przyjęciu komunijnym
Aromatyczne roladki z cukinii świetnie smakują na przyjęciu komunijnym123RF/PICSEL

Roladki z cukinii z ricottą

Jedna z ulubionych włoskich przystawek, która świetnie sprawdzi się na komunii. Roladki z cukinii, w których wyraźnie czuć smak pomidorów, ziół i słonej ricotty. To smakowite danie już samym aromatem przyciąga kolejnych zgłodniałych gości i samo znika z talerzy.

Składniki na roladki z cukinii

  • 3 cukinie
  • 1 opakowanie ricotty
  • 1 jajko
  • ½ filiżanki tartego parmezanu lub grana padano
  • 3 listki bazylii
  • 400 g passaty ziołowej
  • 2 kulki mozzarelli
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie roladek z cukinii

  1. Cukinie dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie kroimy wzdłuż na cienie paski o grubości ok. 0,5 cm.
  2. Tak przygotowane warzywo wykładamy na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek i lekko solimy.
  3. Plastry cukinii podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut. Po wyjęciu powinny być miękkie.
  4. Zabieramy się za przygotowanie farszu. W misce łączymy ze sobą ricottę, tarty parmezan, jajko, sól oraz posiekane listki bazylii.
  5. Podpieczoną cukinię smarujemy przygotowanym farszem, a następnie rolujemy. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy porcję passaty pomidorowej na ok. 1,5 cm i układamy roladki.
  6. Po włożeniu ostatniej roladki do naczynia, polewamy je ponownie porcją passaty, posypujemy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą oraz suszonym oregano.
  7. Roladki z cukinii zapiekamy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Smacznego!

Kruche babeczki z pastą łososiową

Gotowe spody do kruchych babeczek nie tylko doskonale łączą się ze słodkim nadzieniem, ale także idealnie podbijają smak wytrawnych dodatków. Z prostych, ale dość wykwintnych składników przygotujemy niezwykle apetyczną przystawkę na rodzinną komunię.

Przystawka na bazie kruchego ciasta i łososia skradnie serca gości komunijnych
Przystawka na bazie kruchego ciasta i łososia skradnie serca gości komunijnych123RF/PICSEL

Składniki na kruche babeczki

  • 10-12 gotowych kruchych babeczek
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • 4 łyżki serka twarogowego
  • ½ pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki

  • 30 g sera pleśniowego
  • 30 sztuk kaparów
  • 1 świeży ogórek
  • 2 liście zielonej sałaty
  • ½ łyżeczki mielonego zielonego pieprzu

Przygotowanie kruchych babeczek

  1. Do kielicha blendera wrzucamy plastry wędzonego łososia, serek twarogowy, koperek oraz pieprz i sól. Podane składniki dokładnie miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką i jednolitą pastę.
  2. Ogórka myjemy, pozbawiamy skórki i za pomocą obieraczki ścinamy kilka plastrów (wystarczy przeciągnąć wzdłuż - z góry na dół).
  3. Tak przygotowane plasterki ogórka zwijamy w ślimaczki i odkładamy na bok. Babeczki wypełniamy pastą łososiową, ozdabiamy serem pleśniowym i ogórkiem.
  4. Całość oprószamy szczyptą zielonego mielonego pieprzu. Gotowe babeczki serwujemy na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Smacznego!

Muffinki jajeczne z kozim serem, szpinakiem i pomidorami

Idealny balans smaku między słonawym kozim serem, podsmażonym na czosnku szpinakiem, a suszonymi pomidorami znajdziemy w muffinkach jajecznych. To idealna propozycja nie tylko na śniadanie, ale także ciekawa przekąska komunijna, po którą sięgną zarówno dzieci, jak i dorośli.

Składniki na muffinki jajeczne

  • 10 jajek
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml mleka
  • 250 g szpinaku
  • 20 g natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g sera koziego
  • 2 łyżki pomidorów suszonych
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie muffinek jajecznych

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek, szpinak i sól. Smażymy całość do momentu, aż czosnek się zeszkli, a ze szpinaku wyparuje woda.
  2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól, pieprz i dokładnie ubijamy za pomocą miksera lub trzepaczki.
  3. Do masy jajecznej wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i podsmażony szpinak z czosnkiem.
  4. Wymieszaną masę przelewamy do papilotek, wierzch posypujemy resztą koziego sera i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas