7 zasad idealnej diety po 1. roku życia

Czy roczny brzdąc może zjeść kanapkę z wędliną lub pomarańczę? Tak. A smażoną kiełbasę i bigos? Odradzamy! Bo dieta takiego smyka musi być nie tylko urozmaicona, ale i lekkostrawna.

Rok to granica wieku, po której jadłospis dziecka znacznie się rozszerza. Warto to wykorzystać i włączyć do jego menu jak największą ilość nowości, jednak w granicach rozsądku. Maluch nie może przestawić się nagle z kaszki i zupek na schabowego i bigos. To nadal małe dziecko, które do prawidłowego rozwoju, potrzebuje wartościowego pożywienia. Przemyślany wybór produktów, które trafią na talerzyk malucha jest ważny także dlatego, że układ pokarmowy dwulatka jest nadal delikatniejszy i wrażliwszy niż u dorosłego. Dlatego nie można liczyć, że bez protestu przyjmie wszystko, co mu zaserwujesz.

Reklama

Karm zdrowo i lekkostrawnie

Nowe menu smyka powinno być oparte na świeżych produktach wysokiej jakości, z jak najmniejszą ilością chemicznych dodatków. Planując jadłospis brzdąca unikaj dań tłustych i smażonych.

Maluch mógłby mieć po nich niestrawność. Wstępu na talerz szkraba nie mają także błyskawiczne zupy czy desery. Zawarte w nich konserwanty, barwniki i substancje wzmacniające smak niepotrzebnie obciążyłyby układ pokarmowy malca, mogłyby też wywołać u niego alergię. Przygotowując posiłek dla brzdąca, używaj jak najmniej soli. Dziecko ma bardziej wrażliwy zmysł smaku niż dorosły, więc wcale jej nie potrzebuje. A że jest niezdrowa, lepiej go do niej nie przyzwyczajać.

Podobnie w przypadku cukru. Maluchy go uwielbiają, ale to tylko puste kalorie, więc im później poznają jego smak, tym lepiej. Choć przestrzeganie tych ograniczeń może ci się wydawać kłopotliwe, w przyszłości zaprocentuje. Odżywianie dziecka w ciągu pierwszych trzech lat ma wpływ na jego zdrowie przez całe życie - i to większy niż geny. Zdrowo żywiony smyk może w przyszłości uniknąć otyłości, miażdżycy czy cukrzycy nawet, jeśli ma dziedziczne skłonności do tych chorób.

Wprowadzaj kolejne nowości

Dotychczas jadłospis brzdąca był bardzo skromny, więc najwyższy czas, by go nieco wzbogacić.

Roczne dziecko możesz już poczęstować serem: białym, homogenizowanym, żółtym czy feta. Zdrowemu maluchowi nie zaszkodzą także cytrusy, kakao czy kawałek czekolady. Nie wahaj się również zapoznać smyka ze smakiem kiszonego ogórka, czosnku, cebuli lub łagodnych ziołowych przypraw (jak majeranek, tymianek albo bazylia).

Urozmaicaj menu

Dbaj, by smyk otrzymywał co dzień jak najbardziej różnorodne pokarmy, bo dzięki temu jego organizm zawsze będzie otrzymywał wszystko, czego w danej chwili mu potrzeba. Dwa razy dziennie podawaj dziecku owoce, a trzy razy dziennie surowe lub gotowane warzywa. Mięso (najczęściej kurczaka, indyka, królika, a od czasu do czasu także cielęcinę czy wołowinę) - serwuj 5-7 razy w tygodniu (waga 1 porcji przed przyrządzeniem to ok. 35 g). Dwa razy w tygodniu staraj się zastąpić je rybą.

Dowiedz się więcej na temat: brzdąc | bigos | nowości | Życie | śniadanie | menu | jadłospis | maluch | dziecko | diety | zasad

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje