12 niesamowitych właściwości zdrowotnych pestek dyni

Bycie na diecie jest trudne i wymaga bardzo dużej samokontroli. A co jeśli okazałoby się, że istnieje pyszna przekąska, która na dodatek jest zdrowa? Otóż okazuje się, że przekąską tą mogą być nasiona dyni. Dynia należy do rodziny dyniowatych, a każdy owoc zawiera około 500 nasion. Są one płaskie i posiadają owalny kształt ze stożkowym czubkiem. W Austrii i na Węgrzech z nasion tych powstaje olej. Nasiona dyni mają kremowy smak i używane są do przygotowywania pysznych potraw lub jako przekąska.

Właściowości nasion dyni
Właściowości nasion dyni© Photogenica

Wartości odżywcze:

Wartości odżywcze
© Photogenica

Nasiona dyni zawierają bardzo dużą ilość składników odżywczych, takich jak magnez, mangan, miedź czy cynk. Są one jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega 3. Zawierają również związki chemiczne takie jak antyoksydanty i fitosterole, a także witaminy z grupy B takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy czy kwas pantotenowy. Nasiona te są również bardzo dobrym źródłem białka. Już 1/4 szklanki nasion dyni zapewnia połowę zalecanej dawki magnezu.

Kalorie:

Nasiona dyni
© Photogenica

Te pyszne nasiona zawierają 559 kalorii na 100 g. Tak duża ich koncentracja bierze się z obecności w nich białka oraz tłuszczu.

Zdrowie komórek nerwowych:

Komórki nerwowe
© Photogenica

Nasiona dyni są bardzo cenne dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Pomagają produkować GABA, czyli związek chemiczny występujący w mózgu.

Zdrowie prostaty:

Prostata
© Photogenica

Nasiona dyni są idealne dla mężczyzn, ponieważ wysoka zawartość cynku sprawia, że pomagają one zapobiegać nowotworowi prostaty. Ekstrakt z ich nasion lub olej pomagają w leczeniu łagodnego rozrostu prostaty. Zawierają one także DHEA, która zmniejsza ryzyko raka prostaty.

Cukrzyca:

Kontrola poziomu cukru
© Photogenica

Nasiona dyni pomagają kontrolować insulinę oraz zapobiegają komplikacjom spowodowanymi cukrzycą, ponieważ zmniejszają stres oksydacyjny. Nasiona te, są bogate w łatwo rozpuszczalne białka, które stabilizują poziom cukru we krwi. Z kolei fitochemikalia obecne w oleju z nasion dyni, zapobiegają cukrzycowej chorobie nerek.

Dla kobiet w okresie menopauzy:

Menopauza
© Photogenica

Nasiona dyni zawierają fitoestrogeny, które redukują napady gorąca, skurcze, bóle głowy oraz inne objawy menopauzy.

Zdrowie serca:

Zdrowe serce
© Photogenica

Nasiona dyni są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik oraz antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na serce. Zawierają one jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżać poziom złego cholesterolu oraz zwiększać ilość dobrego. Zapobiegają również chorobom wieńcowym, ponieważ stabilizują profil lipidowy. Z kolei obecność w nasionach magnezu, zapobiega nagłemu zatrzymaniu akcji serca, udarom oraz zawałom serca, a także pomaga regulować ciśnienie krwi.

Spokojny sen:

Spokojny sen
© Photogenica

Serotonina uważana jest za naturalny środek nasenny. Nasiona dyni są bogate w tryptofan, czyli aminokwas, który w organizmie zamieniany jest w serotoninę, przez co zapewnia spokojny sen. Jedząc garść nasion dyni przed snem, zapewnisz sobie odpowiednią dawkę tryptofanu, potrzebnego do produkcji serotoniny i melatoniny, przez co zapewnisz sobie zdrowy sen.

Właściwości przeciwzapalne:

Olej z nasion dyni
© Photogenica

Olej z nasion dyni posiada właściwości przeciwzapalne, przez co może być przydatny osobom cierpiącym na zapalenie stawów. Aby uzyskać natychmiastowe efekty, wystarczy wmasować olej w bolące stawy.

Układ odpornościowy:

Odporność organizmu
© Photogenica

Nasiona te są bogate w antyoksydanty oraz fitochemikalia, które regulują pracę układu odpornościowego oraz zmniejszają ryzyko infekcji wirusowych takich jak przeziębienie, grypa oraz inne dolegliwości takich jak zmęczenie.

Żelazo:

Nasiona bogate w żelazo
© Photogenica

Nasiona dyni są doskonałym źródłem żelaza dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Już 30 g nasion zapewnia 30% dziennego jego zapotrzebowania. Niedobór żelaza może doprowadzić do anemii.

Witamina E:

Bogate w witaminę E
© Photogenica

Skórka dyni jest bardzo dobrym źródłem witaminy E. W 100 g znajdziemy aż 237% dziennego jej zapotrzebowania. Pomaga ona także chronić błony śluzowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas