10 niezwykłych alternatyw dla porannej kawy

Poranna filiżanka kawy to rytuał zakorzeniony w wielu krajach i większość z nas potrzebuje czegoś pobudzającego o poranku. Kawa z pewnością wywołuje pożądany efekt, ale również może cię odwodnić, jeśli wypijesz jej zbyt dużo, jak również sprawić, że będziesz czuć się podenerwowana i roztrzęsiona. Jeśli zastanawiałaś się nad tym, czy istnieje zdrowsza alternatywa dla kawy, lub też jeśli jesteś znudzona piciem tego samego napoju codziennie rano, oto 10 niezwykłych zamienników kawy. Zachęcamy, abyś je wypróbowała.

alternatywa dla kawy
alternatywa dla kawy© Photogenica

Zielona herbata Matcha

zielona herbata
© Photogenica

Zielona herbata Matcha jest jedną z najlepszych alternatyw dla kawy. Jest to zielona herbata, którą otrzymuje się ze sproszkowanych liści z krzewu Camellia sinensis. Herbata ta zawiera pewną ilość kofeiny, jednak nie tak dużo jak kawa. Ma też w swoim składzie mnóstwo zdrowych dla naszego organizmu składników. Picie zielonej herbaty Matcha da ci poranny przypływ energii, a przy tym otrzymasz dawkę silnych przeciwutleniaczy.

Yerba mate

Kolejną wspaniałą alternatywą dla kawy jest yerba mate. Zawiera ona dość dużą ilość kofeiny, ale mimo wszystko mniej niż kawa. Prócz tego, jest jest świetnym porannym odświeżającym napojem. Yerba mate otrzymuje się z rośliny o takiej samej nazwie, hodowanej w Ameryce Południowej.

Woda z cytryną

Sok z cytryny w połączeniu z gorącą wodą może nie brzmi dość ekscytująco, jednak silny cytrynowy zapach może sprawić, że będziesz czuć się od rana rześko. Gorąca woda z cytryną odświeża i nawilża, jak również pomaga oczyścić wątrobę, a więc będzie również doskonała, jeśli wieczorem zbyt dogodziłaś swojemu podniebieniu.

Gorąca czekolada z pieprzem cayenne

gorąca czekolada
© Photogenica

Być może sądzisz, że gorąca czekolada jest napojem, który wypija się przed snem, aby nas uspokoił. Ta jednak wersja wstrząśnie tobą o poranku. Przyrządź gorącą czekoladę z prawdziwym gorzkim kakao i dodaj szczyptę pieprzu cayenne. Kakao zawiera alkaloidy, które pobudzą cię, a pieprz cayenne uwieńczy dzieło!

Herbata z kurkumy i miodu

Herbata z kurkumy i miodu to kolejna doskonała alternatywa dla kawy. Kurkuma ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia, w tym silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Aby przyrządzić taką herbatę, zrób pastę z mielonej kurkumy i miodu, a następnie dolej ciepłej wody. Aby dodać sobie wigoru od rana, możesz dosypać do herbaty szczyptę pieprzu.

Teeccino

Jeżeli sądzisz, że będziesz tęsknić za smakiem porannej kawy, przedstawiamy ziołową alternatywę bez kofeiny, zwaną Teecino. Otrzymuje się ją z prażonych orzechów, owoców, ziaren i ziół, które zmielone są na proszek i smakują jak prawdziwa kawa. Doda ci mnóstwo energii, ponieważ ma wysoką zawartość potasu.

Woda kokosowa i nasiona chia

woda kokosowa z nasionami chia
© Photogenica

Przygotuj szklankę wody kokosowej z dodatkiem nasion chia, a otrzymasz odświeżający poranny napój, który doda ci energii na całe przedpołudnie. Dzięki kawie mamy nagły, szybki przypływ energii, ale w krótkim czasie zaczyna nam jej brakować. Natomiast woda kokosowa z nasionami chia będzie nam dostarczać energii w równym tempie, a ponadto nawadnia i dostarcza dużej ilości zdrowego błonnika pokarmowego.

Herbata miętowa

Herbata miętowa nie zawiera kofeiny, ale jest również dobrym zamiennikiem kawy i może cię rano obudzić. Odświeżający smak herbaty miętowej rozbudzi twoje zmysły. Ponadto, herbata ta łagodzi napięcie i dobrze wpływa na wygląd naszej skóry.

Herbata chai

kakowiec
© Photogenica

Kolejną ciekawą alternatywą dla kawy jest herbata chai, którą otrzymuje się z liści czarnej herbaty połączonej z cynamonem, goździkami, kardamonem i ziarnami pieprzu. Herbata ta, zwykle pijana z mlekiem i cukrem, jest napojem cenionym za swoje walory lecznicze od stuleci w Indii, skąd pochodzi. Uważa się, że ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, jak również wzmacniające układ odpornościowy.

Kawa kakaowa

Kawę kakaową uzyskuje się z łuskanych, pokruszonych i prażonych ziaren kakaowych, najczystszej formy kakao, jaką można kupić. Ponieważ nie zawiera dodatku tłuszczu, cukru ani mleka, jak czekolada, ziarna te są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł przeciwutleniaczy na naszej planecie. Aby przyrządzić w domu własną kawę kakaową, należy prażyć łuskane i pokruszone ziarna kakao w piekarniku przez około 20 minut, a następnie zmielić ziarna na proszek. Kawa kakaowa ma mocny, gorzki smak, co sprawia, że jest idealnym zamiennikiem kawy. Ponadto zawiera również niewielką ilość kofeiny, która może nas rozbudzić. Wypróbuj ten przepis; kawa kakaowa smakuje szczególnie dobrze z mlekiem i szczyptą cynamonu dla dodania słodyczy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas