Żurek tradycyjny

Proponujemy nieskomplikowane i najsmaczniejsze przepisy dla maluchów na wielkanocny stół!

Nie tylko dorośli mogą delektować się przeróżnymi smakami i aromatami wielkanocnych pyszności, dlatego też przygotowaliśmy kulinarne propozycję dla naszych najmłodszych smakoszy!

Składniki:

Reklama

● żurek w butelce

● 1/2 pęczka włoszczyzny

● 2 ziemniaki

● 80 g białej kiełbasy

● 2 łyżki jogurtu naturalnego

● ząbek czosnku

● 1 jajo przepiórcze

● majeranek

● natka pietruszki

Przygotowanie

1. Włoszczyznę umyj pod bieżącą wodą, obierz i ponownie opłucz. Włóż warzywa do 1 l lekko osolonej wody i gotuj z białą kiełbasą.

2. Do wywaru dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek.

3. Ugotowaną kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki.

4. Do wywaru wrzuć ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotuj je, aż staną się miękkie.

5. Następnie dodaj 1/4 porcji żurku oraz kiełbasę i ponownie zagotuj.

6. Zupę zabiel jogurtem, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Żurek tradycyjny polecamy dzieciom po 3. roku życia!

Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje