Mus jarzynowy z żółtkiem

Proponujemy nieskomplikowane i najsmaczniejsze przepisy dla maluchów na wielkanocny stół!

Nie tylko dorośli mogą delektować się przeróżnymi smakami i aromatami wielkanocnych pyszności, dlatego też przygotowaliśmy kulinarne propozycję dla naszych najmłodszych smakoszy!

Składniki:

Reklama

● 1/2 marchewki
● 1/2 ziemniaka
● 1-2 łyżeczki zielonego groszku
● 1/2 żółtka

Przygotowanie:

1. Warzywa dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, obierz, a następnie ponownie opłucz.

2. Tak przygotowane warzywa włóż do około 300 ml wrzątku i gotuj do miękkości.

3. Jajko umyj w gorącej wodzie, sparz wrzątkiem, a następnie ugotuj na twardo. Oddziel żółtko od białka.

4. Pół żółtka dodaj do ugotowanych jarzyn i zmiksuj wszystko na idealnie gładką papkę.

5. Zagotuj ponownie danie.

Przepis na mus jarzynowy z żółtkiem polecamy maluchom po 7. miesiącu życia!

Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk

Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl 

Dowiedz się więcej na temat: mus jarzynowy | jarzyny | przepis na potrawę z jarzyn | żółtko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje