Mazurek z kajmakiem

Klasycznymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami czy niezwykle aromatyczne babki z dodatkiem szafranu z pewnością goszczą na każdym stole. Przygotowując je wspólnie, można mieć pewność, że będą pod każdym względem wyjątkowe.

Składniki:  

Reklama

Ciasto:

  • 1 opakowanie Ciasta kruchego Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g ziemnej margaryny lub masła


Nadzienie:

  • 1 puszka masy kajmakowej Bakalland
  • 1 garść suszonych moreli (wszystkie wymienione w przepisie bakalie pochodzą z firmy Bakalland)
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów
  • 1 opakowanie suszonych fig
  • kilka dużych kawałków orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 50 ml espresso    

Sposób przygotowania:

1. Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja oraz margarynę i miksuj całość na wysokich obrotach przez 3 minuty. Odkrój ¼ ciasta, a resztą wyklej dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach uformuj wałeczki, przyklej je wokół ciasta w foremce i lekko naciśnij widelcem. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut (do zarumienienia).

2. Suszone owoce pokrój w plastry, a orzechy podpraż na suchej patelni przez 10 minut ciągle mieszając. Owoce i orzechy wymieszaj z ajerkoniakiem.

3. Zaparz espresso, połącz je z kajmakiem, a następnie dodaj żółtka. Całość wylej na podpieczone ciasto i piecz kolejne 15 minut.

4. Na upieczone ciasto wyłóż bakalie i owoce. Podawaj, gdy ostygnie.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: mazurek

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje