Ziemniaki a substancje toksyczne

Jesteście rodzicami i chcecie, by wasze dziecko jadło to, co najlepsze. Wiosną pojawia się coraz więcej warzyw i owoców.

W zbyt ciepłych i jasnych pomieszczeniach ziemniaki zaczynają kiełkować i wydzielać solaninę.
W zbyt ciepłych i jasnych pomieszczeniach ziemniaki zaczynają kiełkować i wydzielać solaninę.123RF/PICSEL

Na naszych stołach do codziennych, obiadowych porcji zazwyczaj dodajemy ziemniaki. Często nie wiemy, jakie wybrać o tej porze roku: stare, czy nowe?

Jeśli wybierzemy te pierwsze musimy dobrze się im przyglądnąć. 

Jeśli obierając ziemniaka zauważymy, że pod skórką ma on kolor zielony, bądźmy czujni!

Takie warzywo zawiera bowiem solaninę, która jest substancją toksyczną.

Najczęściej substancja ta wydziela się na skutek złego przechowywania ziemniaków.

W zbyt ciepłych i jasnych pomieszczeniach zaczynają one kiełkować i wydzielać więcej solaniny. Co można zrobić? Takie ziemniaki należy obrać jak najgrubiej, by pozbyć się trujących substancji i oczywiście ugotować.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas