Teraz jest pora na robienie piernika - radzi Andrzej Polan

Chociaż mamy jesień, a do zimy zostało jeszcze trochę czasu, warto pomyśleć już o... świątecznym pierniku. "Teraz jest ten czas" - powiedział PAP Life Andrzej Polan, który wytłumaczył, dlaczego ciasto na piernik powinno przygotowywać się z dużym wyprzedzeniem.

Prawdziwy piernik powinno się zrobić już miesiąc przed świętami.
Prawdziwy piernik powinno się zrobić już miesiąc przed świętami.123RF/PICSEL

- Znam cukiernię, która cały aromat piernika i masę piernikową przygotowuje zawsze rok wcześniej - zdradził PAP Life szef kuchni Andrzej Polan. W domowych warunkach przygotowywaniem piernika wystarczy zająć się miesiąc przed Świętami Bożego Narodzenia. - Teraz jest ta pora, że możemy przygotować ciasto piernikowe" - radzi znany kucharz.

Długie leżakowanie piernika

Dlaczego piernik powinno przygotowywać się z wielkim wyprzedzeniem? - Masa piernikowa musi poleżakować i dojrzeć. Smaki muszą przejść przez ciasto, które dzięki nim nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Dlatego ten proces musi trwać długo. Poza tym prawdziwy piernik po upieczeniu kompletnie nie nadaje się do jedzenia, gdyż jest za twardy.

Do przygotowania piernika używa się wielu przypraw korzennych. Jak zauważa Polan, niektóre przepisy uwzględniają bardzo dużą ilość takich przypraw. - Ludzi często zaskakuje, gdy dowiadują się, co tak naprawdę w takim pierniku jest, ale w dobrym tego słowa znaczeniu - powiedział PAP Life Polan.

Ciasto z cukierni to nie to samo

W dzisiejszych czasach można kupić ciasto w cukierni lub gotową mieszankę na piernik. Jednak one tylko przypominają prawdziwy piernik. Poza tym prawdziwi smakosze wiedzą, że "gotowce" nie umywają się do tych przygotowywanych na bazie tradycyjnych przepisów z wykorzystaniem naturalnych składników jak np. miód.

Dlatego warto poświęcić trochę czasu na własnoręczne przygotowanie piernika z użyciem dobrych składników, a nie "ciasta w proszku".

Sięgaj po stare wydania książek kucharskich

Przepisy z łatwością można znaleźć w internecie bądź w książkach kucharskich. Tu Andrzej Polan podpowiada, żeby sięgać po starsze wydania książek. Dlaczego? - Tam są przepisy, które radzą jak przygotować prawdziwy piernik, który musi poleżakować. Taki piernik w okresie świąt nabiera odpowiedniej konsystencji oraz świetnie smakuje - skwitował Polan.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas