Pulpety z warzywami

Po 2. roku życia możesz podać swojemu dziecku pulpety z warzywami. Ważne, żeby były z dobrej jakości mięsa.

Takie pulpety są smaczne i dietetyczne.
Takie pulpety są smaczne i dietetyczne. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2-3 łyżki mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 kromka czerstwej bułki namoczona w mleku
  • sól
  • 4 łyżki mieszanki mrożonych warzyw
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
Kurczak tikka masalaInteria Kulinaria

Przygotowanie:

1. Do zmielonego mięsa z kurczaka dodaj jajko i odciśniętą z mleka bułkę. Następnie wyrób starannie wszystkie składniki tak, aby powstała z nich jednolita masa.

2. Dopraw masę mięsną solą oraz posiekaną natką pietruszki.

3. Z mięsa uformuj niewielkie pulpeciki.

4. Mrożone warzywa wrzuć do szklanki wrzątku, dodaj masło i gotuj około 10 minut. Następnie włóż do garnka pulpeciki i gotuj wszystko, aż mięso będzie miękkie.

5. Pulpeciki podawaj z ryżem i surówką.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas