Piperade

Interesujące danie dla całej rodziny

Piperade to oryginalne danie
Piperade to oryginalne danie123RF/PICSEL

Składniki

Porcja dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych

  • 200 g mrożonego groszku cukrowego
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego


Przygotowanie

Czas przygotowania: 30 minut Razem około 980 kcal, 48 g białka, 77 g tłuszczu, 25 g węglowodanów

1. Rozmrażamy groszek cukrowy. Cebulę obieramy, kroimy na pół,a następnie w plasterki. Pomidory myjemy, kroimy na pół, wycinamy miejsca po ogonkach i kroimy w plasterki.

2. Jajka rozbijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy. Ostrożnie mieszamy z groszkiem cukrowym i pomidorami.

3. Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Masę z jajek i warzyw rozkładamy równomiernie na patelni, przykrywamy i zostawiamy na około 10-15 minut na małym ogniu, aby się ścięła. Jeśli po upływie tego czasu jajko jeszcze nie do końca jest ścięte, zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy potrawę na jakiś czas na patelni. Podajemy z chlebem pełnoziarnistym.

Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny

Dziecięce menu dla całej rodziny
Dziecięce menu dla całej rodzinymateriały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas