Niedzielny befsztyk

Nie masz pomysłu na obiad? Polecamy domowy befsztyk.

Takie mięso idealnie komponuje się z kaszami
Takie mięso idealnie komponuje się z kaszami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • po 1/2 strąka żółtej i czerwonej papryki
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 gałązek kolendry
  • 15 dag wołowiny na befsztyk
  • 5 dag ryżu basmatisól i pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Papryki oczyścić z nasion, pokroić w grubą kostkę. Papryczki chili rozciąć, usunąć pestki, drobniutko pokroić. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Kilka listków kolendry odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

2. Wołowinę oczyścić, pokroić w plastry. Obsmażyć je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i połowę chili. Podlać bulionem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Dusić do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać do warzyw. Ponownie zagotować. Curry jeszcze raz przyprawić do smaku. Włożyć mięso i kolendrę. Mocno razem podgrzać. Ryż odcedzić, osączyć, posypać resztą chili, podawać jako dodatek do mięsa i curry. Przed podaniem udekorować potrawę odłożoną kolendrą.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas