Napoleonka

Oto przepis na ciasto, które smakuje wyśmienicie. Dzieciom podaj je z ciepłym kakao, dorosłym z aromatyczną kawą.

To ciasto pięknie wygląda i smakuje doskonale.
To ciasto pięknie wygląda i smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 12-15 porcji:

Na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 20 dag letniej wody
  • szczypta soli

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 15 dag cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 10 dag miękkiego masła
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. Do mąki dodaj sól oraz wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min. Zimne masło pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat o bokach 30x30 cm. Na środku ułóż obok siebie kawałki masła. Boki ciasta zawiń do środka, tak, aby przykryły masło i rozwałkuj na kwadrat. Ciasto ponownie złóż z obu stron do środka i jeszcze raz rozwałkuj. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Czynność z wałkowaniem i składaniem ciasta powtórz dwukrotnie. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na placki o wymiarach blaszki. Piecz 10-12 minut w temperaturze 220-240°C.

2. 125 ml mleka wymieszaj z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką i cukrami zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową i mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Masło utrzyj mikserem na puch i powoli dodawaj wystudzony budyń. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem, przykryj drugim. Wierzch oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 390 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas