Naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną i twarogiem

"Olej lniany– tłoczony na zimno charakteryzuje się „złotą proporcją” kwasów omega-3 do omega-6, czyli 2,5: 1, najkorzystniejszą dla zdrowia. Kwasy te wzmacniają układ immunologiczny dziecka, wpływają na jego rozwój intelektualny, zdolność koncentracji i wydolność umysłową. Ponadto pozytywnie działa na wzrok rozpuszczona w nich witamina E." - pisze w książce "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży" M. Makarowska. Oto jeden z jej przepisów.

Oto naleśniki w pikantnej wersji.
Oto naleśniki w pikantnej wersji. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka mąki owsianej,
  • 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • jajko,
  • 1/2 szklaki mleka,
  • 1/2 torebki kaszy gryczanej,
  • 50 g sera twarogowego półtłustego,
  • 1/4 szklaki wody gazowanej,
  • łyżka oleju lnianego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Białko jajka ubij na pianę, dodaj mąkę, mleko, wodę, szpinak, szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Smaż na oleju rzepakowym cienkie naleśniki. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odsącz.

Dodaj łyżkę oleju lnianego, natkę pietruszki i pokruszony twaróg oraz ewentualnie przesmażoną cebulkę. Masę dokładnie wymieszaj. Na każdy naleśnik nałóż dwie łyżki farszu i składaj w trójkąty.

Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Interia.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas