​Mazurek daktylowy z pomarańczą i cynamonem

​Mazurek daktylowy z pomarańczą i cynamonem
​Mazurek daktylowy z pomarańczą i cynamonem INTERIA.PL/materiały prasowe

Składniki:

1 szklanka maki razowej żytniej, orkiszowej lub pomieszanych

100 g margaryny naturalnej lub oleju kokosowego

2 łyżki oliwy

1 łyżka miodu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Okładka książki "Słodki sposób na alergię"
Okładka książki "Słodki sposób na alergię"INTERIA.PL/materiały prasowe

Masa daktylowa

200 g daktyli

1 pomarańcza (przy alergii na cytrusy można użyc wody)

½ łyżeczki cynamonu migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zagnieść gładkie ciasto - jeżeli rodzaj użytej maki tego wymaga, można dodać nieco wody. Rozwałkować cienko na blaszce, zrobić brzegi, nakładając ozdobne warkoczyki ciasta. Piec przez 15-18 minut w temperaturze 200°C (mój mazurek ma średnicę 18 cm). Odstawić do wystudzenia.

Pomarańcze wyszorować dokładnie w zimnej wodzie. Zetrzeć ok. 1 łyżeczki skórki, wycisnąć cały sok. Daktyle zagotować z sokiem, skórką pomarańczowa i cynamonem. Gotować, aż całkiem się rozpadną. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, trzeba dodać trochę wody.

Wystudzoną masę daktylową rozprowadzić na spodzie i udekorować. Warto przygotować więcej masy daktylowej, bo świetnie smakuje z pieczywem, można ją też połączyć ze zmielonymi orzechami i utoczyć z niej trufelki.

Do masy warto dodać łyżkę karobu, by uzyskać pyszny czekoladowy krem.

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemba-Drożdż "Słodki sposób na alergię". Więcej o książce przeczytasz tutaj!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas