Kurczak z pęczakiem i kolendrą

"Kasza pęczak – źródło białka roślinnego, błonnika i witamin z grupy B oraz węglowodanów złożonych. Syci na długo, a jednocześnie reguluje przemianę materii i działa rozgrzewająco" - pisze w swojej książce " Jedz pysznie i zdrowo w ciąży" M. Makarowska.

Tak przyrządzony kurczak smakuje wyjątkowo.
Tak przyrządzony kurczak smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka kaszy pęczak,
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie,
  • 3 łyżki świeżej kolendry,
  • filet z piersi kurczaka,
  • pieprz i sól (do smaku),
  • czubryca zielona,
  • oliwa lub olej rzepakowy.

Sposób przygotwania:

Pęczak zalej zimną wodą, aby przykryła kaszę, i zostaw na noc. Następnie odlej wodę i zalej kaszę świeżą. Gotuj przez 20-25 minut do miękkości w lekko osolonej wodzie. Filet pokrój w małe plasterki, przypraw czubrycą i upiecz w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.

Ciepłą kaszę przełóż do miseczki, dodaj pokrojone suszone pomidory i posiekaną kolendrę. Wymieszaj. Filet w naczyniu żaroodpornym przykryj kaszą z dodatkami i zapiecz przez 10 minut. Podawaj ciepłe.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas