Kurczak na ostro

Pikantny kurczak będzie wybornie smakował podany z ryżem ugotowanym na sypko i prostą, niezbyt mocno przyprawioną surówką, np. z czerwonej lub białej kapusty.

Wybieraj kurczaki z hodowli ekologicznych.
Wybieraj kurczaki z hodowli ekologicznych. 123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 cały duży kurczak
  • 2 szklanki ryżu
  • 4 małe cebule
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 litra bulionu
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • świeże zioła
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso podzielić na tyle części, ile jest osób. Oczyścić, usunąć najgrubsze kości, umyć, osuszyć, posolić, oprószyć pieprzem i mieloną papryką. Obsmażyć każdą część z obu stron na oleju. Przełożyć do rondla, odstawić w ciepłe miejsce.

2. Cebulę posiekać i zeszklić, przełożyć do naczynia z kurczakiem. Paprykę i jedną papryczkę chili umyć, oczyścić, pokroić. Smażyć chwilę na reszcie oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić chwilę razem, przełożyć do kurczaka.

3. Zalać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 40 minut. Pozostałą papryczkę chili umyć i pokroić w cieniutkie krążki. Mięso wyłożyć na półmisek, udekorować ziołami i krążkami papryczki chili.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas