Kotlet po bałkańsku

Nie masz pomysłu na obiad? W naszym przepisie znajdziesz dzisiaj danie z kuchni bałkańskiej.

Mięso kupuj z hodowli ekologicznych
Mięso kupuj z hodowli ekologicznych 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • 12 łyżek oleju
  • 800 g kotletów wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • zioła do dekoracji

Przygotowanie: ok. 45 minut

1. Ser feta odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do blendera. Dodać pestki dyni i 10 łyżek oleju (najlepiej słonecznikowego). Zmiksować na dość gładką pastę, ale kawałki pestek dyni mogą być wyczuwalne.

2. Kotlety oczyścić, lekko rozbić przez dwa kawałki folii spożywczej. Poprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni resztę oleju. Kłaść kotlety i smażyć je obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z patelni.

3. Resztę sosu wysmażyć, oprószyć mąką, szybko podsmażyć i podlać małą ilością wody. Wymieszać, gotować 10 minut.

4. Kotlety włożyć z powrotem do sosu na patelni i szybko je podgrzać. Przełożyć na talerze, obok nałożyć porcję dyniowego pesto. Udekorować świeżymi ziołami (trybula, tymianek, natka).

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas