Kopytka babuni

Po 2. roku życia możesz podać maluchowi kopytka. Te zrobione w domu smakują najlepiej!

Kopytka można podawać z sosem pomidorowym
Kopytka można podawać z sosem pomidorowym 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, przetrzyj przez sito i zaczekaj, aż ostygną.

2. Jajko sparz wrzątkiem, oddziel żółtko od białka.

3. Z ziemniaków, żółtka i mąki (pszennej i ziemniaczanej) zagnieć ciasto. Uformuj z niego długi wałek o grubości ok. 1,5 cm, a następnie pokrój go ukośnie na kawałki o długości ok. 1 cm.

4. Kopytka wkładaj do wrzącej wody. Zaczekaj, aż wypłyną, gotuj jeszcze chwilę i odcedź. Podawaj z mięsem i surówką.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas