Kluski lane

Lane kluski możesz dodać do zupy. Możesz również podać je dziecku na śniadanie. Oto jeden z przepisów, który zmodyfikujesz według własnego uznania - czy będą słodkie, czy słone zależy tylko od ciebie.

Kluski będą drobne, ale nie posklejane, jeśli będziesz ciasto wylewać na wrzątek powoli, cienką strużką.
Kluski będą drobne, ale nie posklejane, jeśli będziesz ciasto wylewać na wrzątek powoli, cienką strużką.123RF/PICSEL

Składniki:

  • jajko
  • 2 łyżki mąki szczypta
  • soli

Sposób przygotowania:

1. Wbij jajko do kubeczka, dodaj mąkę i sól. Łyżką lub widelcem ucieraj składniki tak długo, aż powstanie gładkie, płynne ciasto. Im dokładniej będzie wymieszane (bez grudek), tym smaczniejsze będą kluski.

2. Wylewaj ciasto stopniowo na gotującą się wodę, zupę lub mleko. Gotuj kilka minut. Kluski z wody odcedź, te w zupie lub w mleku - od razu podawaj.

Rada: Do ciasta możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek lub łyżkę maku.

Kluski będą drobne, ale nie posklejane, jeśli będziesz ciasto wylewać na wrzątek powoli, cienką strużką. Mieszaj przy tym cały czas zupę lub wodę, robiąc w ten sposób miejsce na nowe kluseczki.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas