Kasza jaglana

Warto uczyć dziecko zasad zdrowego żywienia. Oto kilka powodów, dla których cała rodzina powinna jeść kaszę jaglaną.

Kasza jaglana nadaje się zarówno dla dzieci z celiakią, jak i z alergią na gluten.
Kasza jaglana nadaje się zarówno dla dzieci z celiakią, jak i z alergią na gluten.123RF/PICSEL

Ta uzyskiwana z prosa kasza jest bogata w dobrej jakości białko, witaminy z grupy B, potas, magnez, a także żelazo i błonnik pokarmowy.

Najlepiej smakuje ugotowana na sypko, jako dodatek do dań mięsnych.

Można z niej także przygotować pyszną warzywną albo też owocową zapiekankę, zupę mleczną lub ugotować z niej pożywny krupnik.

Ponieważ jest bezglutenowa, więc nadaje się zarówno dla dzieci z celiakią, jak i z alergią na gluten.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas