Gruszki kuszą kształtem i słodyczą

Krytykowane nierzadko za słodki smak, swoich zwolenników kuszą właśnie nim. Faktem jest, że w relacji do innych owoców są kaloryczne, mają jednak niski indeks glikemiczny, więc nie powodują gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.

Gruszki zjadane ze skórką dostarczą nam najwięcej błonnika
Gruszki zjadane ze skórką dostarczą nam najwięcej błonnika123RF/PICSEL

Zawarty w nich cukier - fruktoza zawsze będzie lepszym wyborem niż pochodzący z produktów cukierniczych. Na pewno warto zachować umiar, jednak gruszki mają sporo prozdrowotnych właściwości, z których opłaca się skorzystać. Unikatowym argumentem gruszek jest  jod, rzadko występujący w owocach. Jego wpływ na zdrowie tarczycy trudno przecenić.

Drugi niepowtarzalny as tych kształtnych owoców to bor, który wspiera pracę szarych komórek i wpływa na poprawę koncentracji. Gruszki mogą być zatem wartościową przekąską międzylekcyjną dla dzieci w każdym wieku.

Niezwykle rzadko powodują jakiekolwiek reakcje alergiczne. Są na tyle bezpieczne, że podaje się je już od szóstego miesiąca życia dziecka, jako jeden z pierwszych owoców. Wbrew obiegowym opiniom nie są ciężkostrawne. Mogą je z powodzeniem jeść nawet osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym.

Warto jednak trzymać się kilku podstawowych zasad. Są mocno soczyste, a sok owocowy zaburza trawienie innych treści pokarmowych. Zachowajmy odstęp pełnych dwóch godzin od posiłku i zjedzmy gruszkę jako przekąskę, w innym wypadku dojść może do fermentacji w przewodzie pokarmowym, wzdęć i bólu brzucha. Na pewno trzeba ją dokładnie pogryźć i nie połykać w pośpiechu, bo razem z kęsami połykamy powietrze, a wówczas nie trudno o dyskomfort trawienny.

Oczywiście najbardziej wartościowe są te zjadane ze skórką, ale jeśli mamy poważne kłopoty z żołądkiem czy jelitami, czasem lepiej ją zdjąć i zjeść sam miąższ.

Źródło błonnika 

Gruszki zjadane ze skórką dostarczą najwięcej błonnika. Będą więc sprzyjały prawidłowej perystaltyce jelit. Umiejętnie wybierane mogą być nam pomocne w skrajnych sytuacjach: zarówno w trakcie biegunki, jak i zaparcia. Jak wybierać? Osoby, które mają kłopot z biegunką powinny sięgnąć po cierpkie odmiany, które dostarczą przeciwbiegunkowych garbników. 

Miękkie i mocno dojrzałe egzemplarze skutecznie pobudzą jelita do pracy i pomogą pozbyć się zaparcia. Gruszki mają ciekawą ofertę witamin i minerałów, a wrześniowe wzmocnienie odporności nie ma ceny. Znajdziemy w nich życiodajną witaminę C.

Druga z gruszkowych witamin: K - poprawi krzepliwość krwi. Obecny w owocach potas dobrze wpływa na pracę serca i całego układu krwionośnego, pozwala również normalizować poziom ciśnienia krwi. Gruszki mają działanie moczopędne, jadane regularnie pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a tym samym opuchlizny.

Zawierają żelazo, więc nie powinny od nich stronić osoby zmagające się z anemią. Są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych i jednocześnie spowalniają proces starzenia komórek.

Wyjątkowo kobiece kształty tego owocu nadały mu również znamię afrodyzjaku. Każdy znajdzie w gruszce coś dla siebie. Korzystajmy z darów natury. Jesień jest szczodra. Mamy z czego wybierać.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas