Budyń z musem z malin

Zamiast przygotowywać kaloryczne ciasto, zrób dla całej rodziny dietetyczny deser. Budyń z malinami możesz podać dziecku, które skończyło 7. miesiąc życia.

Dorosłym możesz podać budyń w takiej oto postaci. Wygląda i smakuje doskonale.
Dorosłym możesz podać budyń w takiej oto postaci. Wygląda i smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 150 ml płynnego mleka modyfikowanego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki przecieru z malin

Przygotowanie:

1. By uzyskać 150 ml mleka, odmierz odpowiednią porcję mieszanki modyfikowanej i rozpuść w 150 ml przegotowanej wody - zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

2. Jajko dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Sparz je wrzątkiem, a potem wybij na spodeczek. Oddziel żółtko od białka.

3. W około 100 ml wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i pół żółtka, a następnie zagotuj. Powstałą papkę połącz z mlekiem.

4. Wylej budyń na miseczkę. Gdy nieco przestygnie, polej go przecierem z owoców.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas