7 zasad gotowania dla całej rodziny

Aby roczny maluch mógł zjeść obiad razem z mamą i tatą, w kuchni trzeba wprowadzić nowe reguły!

Smażone dania serwuj najwyżej 1-2 razy w tygodniu - są ciężkostrawne
Smażone dania serwuj najwyżej 1-2 razy w tygodniu - są ciężkostrawne123RF/PICSEL

1. Dostosuj menu do możliwości dziecka. Mięso musi być bardzo miękkie, soczyste, zupa łagodna w smaku, ryż czy kasza lekko rozgotowane, a ziemniaki pokrojone lub tłuczone.

2. Gotując, używaj jak najmniej soli i cukru. Maluch powinien się przyzwyczaić do naturalnych smaków.

3. Sałatki i surówki podawaj codziennie. Przygotowuj je tuż przed posiłkiem, aby zachowały większość witamin, i rozdrabniaj odpowiednio do umiejętności gryzienia dziecka.

4. Do posiłków używaj tylko tłuszczów wysokiej jakości. Masła, wysokogatunkowej margaryny kubkowej, oliwy i olejów roślinnych, np. rzepakowego, słonecznikowego.

5. Smażone dania serwuj najwyżej 1-2 razy w tygodniu - są ciężkostrawne. W zamian gotuj (też na parze), duś i piecz.

6. Zrezygnuj z gotowania na bazie półproduktów, np. kostek rosołowych, zup w proszku. Zwykle zawierają glutaminian sodu, a także inne nieodpowiednie dla dziecka dodatki.

7. Do popijania podawaj maluchowi wodę. W przeciwieństwie do słodkich napojów nie jest sycąca, więc nie odbiera dziecku apetytu na treściwe posiłki

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas