Pulpety z warzywami (po 12. miesiącu)

Nie masz pomysłu na obiad? Ten na pewno ci się spodoba!

Jeżeli smykowi nie podejdą drobno pokrojone warzywa, możesz je zmiksować i delikatnie zagęścić mąką (wystarczy odebrać nieco wody z garnka, wymieszać ją z łyżeczką mąki, przelać z powrotem do garnka i jeszcze raz zagotować). Powstanie smaczny sos, którym możesz polać pulpeciki i ziemniaczki lub kaszę. Kuskus, np, jest szybki i banalny w przygotowaniu. 
Składniki:

  • 150 g mielonej cielęciny (najlepiej zmielić ją samemu)
  • łyżka tartej bułki
  • białko
  • łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • półtorej szklanki wody
  • pół papryki (najlepiej żółtej - ja dałam jeszcze kawałeczek czerwonej)
  • pomidor (dojrzały, ten z gałązką będzie świeższy i lepszy), w zimie mogą być to dwa pomidory z puszki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta suszonej lub pół łyżeczki świeżej bazylii
  • odrobinę wyciśniętego czosnku z 1 ząbka

Reklama


Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do miski, dodaj bułkę tartą, białko, pietruszkę, bazylię i czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj pulpeciki.
  2. Pomidora umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a paprykę umyj i drobno posiekaj. 
  3. Warzywa podsmaż chwilę na rozgrzanym oleju, przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj około 10 minut. 
  4. Dodaj pulpety i gotuj wszystko jeszcze 15 minut.

 Wyszedł z tego pyszny obiadek, a zwłaszcza pulpety, no i Iga powoli zaprzyjaźniła się z pomidorem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje