Marchewka na gorąco

Marchew to samo zdrowie. Zawiera antyoksydanty, które blokują rakotwórcze właściwości. To tanie warzywo jest dostępne przez cały rok, można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo w 90 proc. składa się z wody.

Marchew w 90 proc. składa się z wody.
Marchew w 90 proc. składa się z wody. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • cebula
  • mąka kukurydziana lub tapioka
  • ½ szklanki zielonej rzeżuchy

Sposób przygotowania:

Marchewki obrać, zetrzeć grubo, cebulę posiekać. Na oliwie udusić cebulę, dodać marchewkę, dodać sól i pieprz do smaku. Dusić przez chwilę, mieszając. Odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku, posypać mąką i mieszać, aż marchewka zgęstnieje. Dodać posiekany koperek. Całość posypać posiekaną rzeżuchą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas