Kuleczki gryczane w sosie z kurek

Zawiera witaminy i związki mineralne, na dodatek działa rozgrzewająco. Dzisiaj na obiad kasza gryczana w roli głównej.


Składniki:

Reklama


30 dkg świeżych kurek

cebula

słodka śmietanka

1 jajko

opakowanie kaszy gryczanej

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

cebula

koperek

sól

pieprz

olej


Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować w mleku i wodzie z dodatkiem soli. Opłukać kurki, pokroić, cebulę obrać, pokroić i razem z kurkami udusić. Gdy będą miękkie, dodać rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody mąkę ziemniaczaną, zagotować, ostudzić.

Dodać posiekany koperek i słodką śmietanę, doprawić do smaku. Kaszę wymieszać z jajkiem, formować kuleczki, układać w rondlu, zalać sosem z kurek i dusić w piekarniku 5 minut. Podawać na gorąco

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje