Dieta bezglutenowa: Kasza z owocami

Bezglutenowa kasza z owocami, zachwyci nawet największego niejadka.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy np. jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 jaja
  • cukier waniliowy
  • 10 łyżek cukru
  • 5 dkg masła
  • ½ kg gruszek lub jabłek
  • bezglutenowa bułka tarta
  • cynamon
  • potłuczone goździki
  • cienkie plasterki suszonej moreli
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Wymieszać wodę z mlekiem i w tej mieszance ugotować kaszę. Dodać łyżkę masła i odrobinę soli. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cynamon, cukier waniliowy, goździki. Białka ubić na sztywną pianę. Jabłka lub gruszki obrać i pokroić na plasterki. Kaszę wymieszać z żółtkami, jabłkami lub gruszkami, posiekanymi morelami i pianą. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę. Pozostałe masło stopić i skropić nim wierzch potrawy. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 30 min, piec bez przykrycia. Po upieczeniu, lekko wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać sosem waniliowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje