Dieta bezglutenowa: Igloo z ryżu z sosem jogurtowym

Słodka a tym samym bezglutenowa propozycja na pyszną przekąskę.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • drobno posiekana kandyzowana skórka z pomarańczy
  • cynamon
  • posiekane migdały
  • rodzynki
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • jogurt
  • drobne owoce np. maliny, truskawki, poziomki

Sposób przygotowania:

Zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, migdałami, rodzynkami i skórką z pomarańczy. Zmniejszyć płomień, wsypywać ryż. Gotować 2 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Przestudzić. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko roztrzepać, dodać do ryżu. Ubić białko na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Przelać całość do foremki w kształcie głębokiej miski, najlepiej szklanej. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Wyjąć ryż, wyłożyć na talerz, grzbietem do góry. Owoce drobne zmiksować z jogurtem i odrobiną cukru, oblać igloo sosem owocowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje