Dieta bezglutenowa: Cukinia faszerowana mięsem wołowym

Wypróbuj przepis na smaczny, szybki i letni obiad dla dzieci z alergią pokarmową.​

Składniki:

  • 1  cukinia
  • 2 cebule
  • torebka ryżu ugotowanego na sypko
  • opakowanie  wołowego mięsa mielonego
  • 1 mała marchewka
  • seler
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • uniwersalna przyprawa warzywna 2
  • 2 pomidory
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kostka rosołowa
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, rozkroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne, wnętrze posypać przyprawami. Marchewkę i seler zetrzeć na grubej tarce, dodać do ryżu. To samo zrobić z mięsem, posiekaną zieleniną i odrobiną przypraw. Jedną cebulę posiekać, zeszklić i dodać do farszu. Całość wymieszać. Farszem wypełnić połówki cukinii, nakładając na wierzch posiekaną cebulę, paseczki papryki i kawałki pomidora. Do naczynia żaroodpornego włożyć cukinię, dodać odrobinę wody, koncentrat, kostkę rosołową, następnie dusić w piekarniku około godziny w wysokiej temperaturze, miąższ na bokach cukinii powinien być szklisty. Podawać pieczywem bezglutenowym lub ryżem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje