Przysmaki z ryb

Łosoś czy sola powinny trafiać na talerzyk dziecka regularnie. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by smyk zajadał je z apetytem.

Ryby to doskonałe źródło żelaza, a także wysokiej jakości białka, które jest potrzebne do budowy wszystkich tkanek organizmu dziecka. Szczególnie cenne są tłuste ryby morskie. Zawierają one jod (niezbędny m.in. do prawidłowego rozwoju intelektualnego i funkcjonowania tarczycy) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, ważne dla rozwoju siatkówki oka i układu nerwowego.

Reklama

Dlatego warto podawać dzieciom ryby dwa razy w tygodniu. Niemowlę, które nie ma alergii, może dostać pierwszą porcję łososia czy soli już w 7. miesiącu. Na początek powinna ona być niewielka - wystarczy 10-15 g, czyli 2-3 łyżeczki mięsa zmiksowanego z jarzynami ugotowanymi na parze. Po 1. urodzinach maluch może dostać na obiadek ok. 50 g ryby, a 2-3-latek - ok. 100 g. Poniżej przedstawiamy pomysły na smaczne i lekkostrawne dania z ryb dla smyków w różnym wieku.

Zupka z morszczuka (po 6. miesiącu)

SKŁADNIKI:

● 40 g surowego fileta z morszczuka

● 1 mała marchewka

● 1 ziemniak

● 1 mała pietruszka

● 1 łyżeczka oliwy lub masła

● drobniutko posiekany koperek

PRZYGOTOWANIE:

Umyj starannie warzywa, obierz je i pokrój w kostkę. Rybę opłucz, a potem osusz papierowym ręcznikiem i pokrój. Na wszelki wypadek sprawdź, czy w filecie nie zostały ości. Następnie zagotuj ok. 2 szklanki wody i włóż do niej warzywa. Po kilku minutach do wywaru dodaj kawałki ryby i gotuj całość jeszcze przez 20 minut. Ugotowane składniki dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj do dania łyżeczkę tłuszczu i odrobinę koperku, a potem ponownie je zagotuj. Dzięki temu koperek zmięknie.

Halibut z warzywami (po 12. miesiącu)

SKŁADNIKI:

● 200 g fileta z halibuta

● 1 marchewka

● 1/2 pora

● 1/4 selera

● 1 pietruszka

● sól

● 2 łyżki przecieru pomidorowego

● suszony majeranek, oregano, tymianek

● pieprz

● 1 łyżeczka soku z cytryny

● 2 łyżeczki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Umyty filet posyp oregano i tymiankiem, a potem skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 minut. Warzywa umyj, obierz i ugotuj. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni tłuszcz i podduś drobno pokrojony por. Kiedy będzie miękki, dodaj pozostałe warzywa, pieprz, sól, majeranek oraz przecier pomidorowy. Całość wymieszaj. Ugotuj rybę na parze. Podawaj na ciepło pod kołderką z warzyw. Możesz też rozdrobnić mięso ryby i wymieszać je z jarzynami.

Morelowy łosoś (po 12. miesiącu)

SKŁADNIKI:

● 200 g fileta z łososia

● 1 łyżeczka soku z cytryny

● 5 suszonych moreli

● 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 50 g)

● suszone zioła: bazylia, tymianek, oregano

● świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Włóż morele do kubka, zalej je wrzątkiem. Kiedy zmiękną, wyjmij je i osusz papierowym ręcznikiem. Filet umyj, skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami. Pokrój kilka moreli i obłóż nimi rybę. Nagrzej piekarnik do temperatury około 170ºC. Zapiekaj rybę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia przez około 25 minut. W międzyczasie zmiksuj pozostałe morele i jogurt. Powstanie z nich aksamitny sos do polania upieczonego łososia. Przed podaniem przysmak udekoruj natką pietruszki.

Ziemniaczki z farszem (po 24. miesiącu)

SKŁADNIKI:

● 100 g ugotowanego na parze łososia lub halibuta 

● 4 ziemniaki

● 100 g białego sera

● 1-2 łyżki przecieru pomidorowego

● 2 ogórki kiszone

● 1 posiekana cebula

● 2 łyżeczki posiekanego koperku

● natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Umyj dokładnie ziemniaki, owiń je w folię i upiecz w piekarniku. Obierz ogórki i pokrój je w bardzo drobną kostkę. Przełóż do miseczki ugotowaną rybę, biały ser, pokrojony ogórek, cebulę, koperek, przecier pomidorowy i wymieszaj wszystkie składniki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmij je z folii, a kiedy nieco ostygną, przekrój na pół i lekko wydrąż. W środek każdego ziemniaka nałóż porcję farszu i udekoruj potrawę natką pietruszki.

Dorsz w żurawinie (po 24. miesiącu)

SKŁADNIKI:

● 250 g fileta z dorsza (lub np. z soli, morszczuka czy mintaja)

● suszone zioła: oregano, tymianek, prowansalskie

● 1 łyżeczka soku z cytryny

● 100 g świeżej żurawiny

● 1 łyżka mąki

● 1 łyżka masła

● 1/3 szklanki wody

● szczypta cynamonu

● cukier

● natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Umyte filety posyp ziołami, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na kilkanaście minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 170ºC, zawiń filety w folię aluminiową i piecz przez 30 minut. Umyj żurawinę i ją osusz. Owoce wrzuć na niewielką patelnię, dodaj cukier do smaku, cynamon i wodę. Duś całość przez kilka minut pod przykryciem (owoce możesz rozgnieść łyżką). Przetrzyj żurawinę przez sitko o drobnych oczkach. Aby zagęścić sos, dodaj do niego masło i mąkę. Polaną nim rybę udekoruj natką.

Morszczuk w muszlach (po 10. miesiącu)

SKŁADNIKI:

● 150 g makaronu muszelki

● 100 g fileta z morszczuka

● 2 marchewki

● 3 łyżeczki oliwy

● suszone zioła: pietruszka i koperek

● świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj makaron, odcedź, przelej zimną wodą. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Filet umyj, posyp ziołami, odstaw na 20 minut. Przygotuj kilka kawałków folii aluminiowej. Na każdym ułóż porcję muszelek, startej marchewki oraz ryby. Całość polej oliwą. Folię szczelnie zawiń, tak by powstały paczuszki. Piecz je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Rybę w muszelkach podawaj na ciepło, posypaną

Pasta rybno-serowa (po 36. miesiącu)

SKŁADNIKI:

● 1 kajzerka

● 3 łyżeczki masła

● 100 g wędzonej ryby

● 1 łyżeczka ketchupu 

● 100 g naturalnego serka homogenizowanego

● 1/2 łyżeczki soku z cytryny

● 2 plastry żółtego sera

● 2 rzodkiewki

● szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

Obierz rybę ze skóry, wybierz z niej wszystkie ości. Przełóż mięso do miseczki i dodaj do niego serek homogenizowany. Potem dołóż ketchup i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przekrój bułkę i posmaruj masłem. Na obydwie połówki nałóż porcję pasty. Z sera żółtego wykrój zabawne kształty (np. kwiatki, kotki) i udekoruj nimi jedną kromkę. Na drugiej ułóż wesołą "buźkę": z plasterków rzodkiewek zrób oczy i usta, a ze szczypiorku włosy i rzęsy.

Sola pieczona w folii (po 18. miesiącu)

SKŁADNIKI:

● 250 g fileta z soli

● po 3 różyczki brokułów i kalafiora

● 1/2 szklanki fasolki szparagowej

● 2 łyżki tartego żółtego sera

● masło

● 1 marchewka

● tymianek

● oregano

● natka pietruszki

● 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Umyte filety przypraw ziołami i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 minut. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz 25 minut w ok. 170ºC. Umyj i obierz warzywa. Marchewkę pokrój w talarki. Po ugotowaniu "na chrupko" przełóż je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posyp wiórkami żółtego sera. Zapiekaj przez kilka minut (ser na warzywach powinien się rozpuścić). Upieczoną rybę i warzywa udekoruj natką.

WARTO WIEDZIEĆ

✔ Najbardziej wskazane dla niemowląt i małych dzieci są tłuste ryby morskie, takie jak: łosoś (najlepiej dziki), halibut, makrela, śledź lub tuńczyk. Jednak czasem warto podawać maluchowi także chudsze gatunki, np. solę, dorsza czy morszczuka.

✔ Najzdrowsze są ryby z łowisk atlantyckich oraz zimnych mórz północnych. Natomiast najmniej polecane przez dietetyków są ryby hodowlane, np. sprowadzane z Azji panga czy tilapia.

✔ Maluchy mogą jeść także ryby słodkowodne, takie jak sandacz, sieja czy pstrąg, jednak należy pamiętać, że nie zawierają one jodu, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju dzieci. Poza tym znajdują się w nich znacznie mniejsze ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 niż w rybach morskich.

✔ Dzieci przed 3. urodzinami nie powinny jeść ryb przetworzonych, np. wędzonych lub w puszce.

Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka. Tekst: Marta Różańska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje