Prawidłowa dieta dziecka — o czym mowa w praktyce?
Prawidłowa dieta dziecka powinna dostarczać mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów potrzebnych na danym etapie rozwoju. Oznacza to, że musi być dostosowana do wieku malucha oraz jego indywidualnych potrzeb. Jak powinna wyglądać? Podpowiadamy.
Przez pierwsze 6 miesięcy dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym. W tym okresie wystarcza mu do prawidłowego rozwoju i odpowiedniej podaży witamin, minerałów i składników odżywczych. Po szóstym miesiącu życia mleko matki lub mleko dla dzieci jest nadal głównym źródłem energii i składników odżywczych dziecka, jednak w tym okresie należy zacząć rozszerzanie diety przez podawanie mu pokarmów stałych. Powinniśmy włączyć do jego jadłospisu warzywa i owoce oraz chude mięso i nabiał, głównie w formie łatwej do połknięcia miękkiej papki. W tym wieku żołądek dziecka jest mały, dlatego należy mu podawać 5 małych posiłków dziennie w równych odstępach czasu.
Żywienie dziecka po ukończeniu 12 miesiąca życia powinno być jeszcze bardziej urozmaicone. Nadal powinno przyjmować 5 posiłków dziennie o stałych porach. Jest to ważne, ponieważ dzięki temu metabolizm malucha ustala swoje tempo. Również wielkość porcji ma znaczenie. Dietetycy zalecają spożywanie 200 g owoców i 400 - 500 g warzyw dziennie. Warzywa możemy podawać gotowane, na parze, w zupach lub surowe, pokrojone w małe cząstki.
Dieta dziecka po 12 miesiącu życia musi zawierać wszelkie niezbędne składniki i minerały, białka, tłuszcze i węglowodany. Trzy posiłki powinny być główne, a dwa uzupełniające. Odpowiednio skomponowane menu nie tylko sprzyja rozwojowi malucha, ale również pozwala mu uniknąć problemów zdrowotnych w przyszłości, na przykład takich jak otyłość.
Śniadanie powinno pokrywać 25% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Warto wówczas wybrać produkt, jakim jest kaszka dla dziecka. Drugie śniadanie powinno odpowiadać za 10% dziennego zapotrzebowania na kalorie i może być to owoc, na przykład jabłko lub śliwka. Obiad z kolei to największy posiłek, pokrywający 30% porcji kalorii. Możemy zaserwować dziecku zupę jarzynową i drugie danie składające się z mięsa i warzyw. Podwieczorek to około 15% dziennej porcji kalorii — sprawdzi się tu np. owoc. Kolacja powinna być lekkostrawna i pokrywać 20% normy kalorycznej. Może to być kaszka lub np. gotowane, przetarte warzywa.