Reklama

Pokarmy, które są niebezpieczne dla kobiet w ciąży

Istnieją setki artykułów oferujących porady związane z ciążą, zwłaszcza w odniesieniu do tego, co jest bezpieczne do jedzenia, a czego należy unikać. Zmiany hormonalne w organizmie podczas ciąży są przyczyną głodu. Jednak przed zjedzeniem czegokolwiek, trzeba myśleć o bezpieczeństwie swojego nienarodzonego dziecka. Zawsze możesz skontaktować się z lekarzem w zakresie zdrowego odżywiania w okresie ciąży. My jednak przygotowaliśmy krótką listę pokarmów których należy unikać.

Surowce i tylko częściowo ugotowane jajka

Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania surowych lub częściowo ugotowanych jajek. Stanowią one ogromne ryzyko zakażenia salmonellą, co może spowodować wymioty i biegunkę. To z kolei wpływa na zdrowie dziecka.

Jajka są dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, więc jeśli chcesz jeść jajka w czasie ciąży, po prostu upewnij się, że są one dokładnie ugotowane. Ponadto, zawsze myj ręce po kontakcie z jajkami, ponieważ salmonella często znajduje się na skorupce.

Surowa i na wpół dojrzała papaja

Jeśli jesteś w ciąży lub próbujesz zajść w ciążę, należy unikać jedzenia niedojrzałej papai. Nadmierne spożycie surowego lub wpół dojrzałego owocu papai, gdyż ​może spowodować poronienie. Niedojrzałe owoce papai są bogate w lateks, który może wywołać skurcze macicy. Unikaj więc sałatek z papają i koktajli, w których nie masz pewności, że owoc był całkowicie dojrzały. Ponadto, nie należy przyjmować żadnych suplementów zawierających enzym papainę w czasie ciąży.

Reklama

Alkohol

Kobiety w ciąży powinny powstrzymać się od picia alkoholu z powodu jego negatywnego wpływu na dziecko. Alkohol znacznie zwiększa ryzyko płodowego zespołu alkoholowego, zaburzeń rozwojowych i poronień.

W pierwszym trymestrze ciąży, alkohol zwiększa ryzyko poronienia, natomiast podczas drugiego i ostatniego trymestru ciąży może być bardzo szkodliwy dla rozwoju nienarodzonego dziecka.

Kawa

Ogranicz ilość kawy, którą pijesz w czasie ciąży. Wysoka zawartość kofeiny działa jako środek pobudzający, który może mieć wpływ na częstość akcji serca dziecka.Kofeina zwiększa ryzyko poronienia i powoduje niską wagą urodzeniową. Dodatkowo, nadmiar kofeiny może spowodować odwodnienie.

Unikaj kofeiny w pierwszym trymestrze ciąży, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo poronienia. Picie kawy w umiarkowanych ilościach jest dopuszczalne w czasie ciąży.

Należy również unikać innych źródeł kofeiny jak niektóre ziołowe herbatki, zielona herbata pita w nadmiernych ilościach, napoje energetyczne, ciemna czekolada i wiele innych.

Ryby zawierające rtęć

Ryba może być zdrowym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, ale nie te rodzaje, które mają wysoki poziom rtęci. Rtęć może zakłócać normalny rozwoju mózgu dziecka i jego układu nerwowego. Niektóre gatunki ryb, które są bogate w rtęci to makrela, miecznik, sandacz, okoń i rekin.

Jeśli lubisz ryby, jedz maksymalnie 2 porcje tygodniowo dzikiego łososia, suma lub krewetek. Można także spróbować białych ryb i gotowanych skorupiaków. Tuńczyk jest również dopuszczalny, jednak jego ilość powinna być ograniczona.

Surowe i niedogotowane mięso

Nigdy nie jedz surowego mięsa lub produktów drobiowych, zwłaszcza gdy jesteś w ciąży. Surowego lub niedogotowane mięso powoduje ryzyko toksoplazmozy, zakażenia spowodowanego przez pasożyta, który może przenikać przez łożysko i zaszkodzić twojemu nienarodzonemu dziecku.

Można jeść dokładnie gotowane mięso. Zawiera ono białko, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla rozwoju dziecka. Najlepiej jest gotować mięsa samodzielnie w domu, dzięki czemu można mieć pewność, że jest dobrze przygotowane.

Miękkie sery

W czasie ciąży należy unikać miękkich serów takich jak feta, brie, camembert, roquefort, gorgonzola i serów typu meksykańskiego. Zazwyczaj wykonane są z niepasteryzowanego mleka, sery miękkie mogą zawierać bakterie Listeria. Listeria może prowadzić do poronienia, porodu przedwczesnego, urodzenia martwego dziecka lub ciężkiej choroby u noworodka. Jednakże, miękki ser jest bezpieczny do spożycia, jeżeli składa się z pasteryzowanego mleka. Przy zakupie sera miękkiego, zawsze sprawdzaj etykietę i szukaj informacji "wyprodukowano z mleka pasteryzowanego".

Surowe kiełki

Surowe kiełki są zwykle zdrowe, ale nie w czasie ciąży. Kiełki mogą zawierać szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella, Listeria i E. coli, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Wymioty i biegunka z powodu zatrucia pokarmowego męczą twoje ciało jak i wpływają na zdrowie nienarodzonego dziecka. Nie jedz surowych kiełków, w tym lucerny, koniczyny, rzodkiewki i kiełków fasoli mung. Jednakże, można jeść dokładnie ugotowane kiełki, które zawierają wiele zdrowych składników odżywczych.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta w ciąży
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy